MEKTIĆ: Galijašević dovodi ljude u Tužilaštvo da svjedoče o zločinima u Prnjavoru

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić izjavio je danas da predsjednik SDA Bakir Izetbegović može da ogradi dio BiH koji je njegov otac Alija ostavio u amanet Turskoj, odnosno njenom predsjedniku Redžepu Erdoganu i da ga prepiše “jedan kroz jedan”.


On je poručio da Republika Srpska ni pedalj više od toga neće dati Turskoj, kako je to izjavio lider SDA.

“Nemamo ništa ni sa Izetbegovićevim ocem, ni sa Erdoganom, ni sa Turskom, osim što želimo dobre odnose”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o presudi Naseru Oriću, Mektić tvrdi da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine na dnevnom redu bio izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, ali da se, kako kaže, niko nije javio za diskusiju.

“Izvještaj VSTS-a kao ključnog problema u BiH, zbog kojeg ne funkcioniše Sud i Tužilaštvo u BiH i što Srbi nemaju ravnopravan tretman, poslanici nisu energečno odbacili”, naveo je Mektić.

On je rekao da mu je “dosta DŽevada Galijaševića u Banjaluci, koji izmišlja priče o ratnim zločinima koje su činili Srbi”.

“DŽevad Galijašević je u posljednjih godinu dana doveo 15 ljudi iz Prnjavora, koji svaki dan daju izvjave u tužilaštvu kao da su počinili ratne zločine u Prnjavoru. Izvodi ljude da im se sudi za nekakav šamar ili čvoku”, istakao je Mektić.

On je ocijenio da “nema razlike između Nasera Orića i DŽevada Galijaševića”, osim što “Galijaševića plaća Vlada i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina”.

Mektić tvrdi da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 1999. godine bio u Budimpešti u Hotel “Hilton” na sastanku u vezi sa podrškom DŽordža Soroša DOS-u, te da je jedan takav sastanak organizovan u Laktašima.

“Postoji niz dokumenata o njegovoj saradnji sa Sorošom”, dodao je Mektić.

On je pozvao Dodika da pokaže dokaze da opozicija u Srpskoj “šuruje” sa strancima, od kojih dobijaju pet miliona KM za rušenje vlasti u Srpskoj.

“Lično sam provjeravao obavještajne službe Srbije, Crne Gore i Makedonije i niko od njih nije dao tu informaciju. Ostaje hrvatska obavještajna služba ili obavještajna služba Kosova”, dodao je Mektić.

On je rekao da ima ugovor MUP-a Republike Srpske o najmu automobila za potrebe predsjednika Srpske.

“Nevjerovatna činjenica i podatak od 5. januara 2012. godine, ugovor o zakupu između Ministarstva unutrašnjih poslova i firme Rašida Serdarova da zakupljuju njegov ‘mercedes’. To je ‘mercedes’ u kojem se vozi Dodik, što ima zadnje brojeve tablica 111, to je vozilo Rašida Serdarova. Mjesečno mu plaćaju 2.000 maraka plus PDV. Evo papira, pet godina, 60 mjeseci, 120.000 maraka”, naveo je Mektić.

Mektić, koji je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, rekao je da ima saznanja da je Sipa u sarajevskom naselju Ilidža uhapsila državljanina Srbije Fadila Aljovića zbog osnovane sumnje da je pripadao kriminalnoj grupi Zijada Turkovića, ali da nema više informacija.

srna