Mektić: Dodik persona non-grata u Beogradu

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je kako su naše bezbjednosne agencije u stalnom i online kontaktu sa obavještajnim agencijama Republike Hrvatske, te da ne zna otkud predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović podatak da se povećava broj ekstremističkih zajednica u BiH.

“Predsjednica Hrvatske mijenja priču kako gdje dođe. Mi nemamo takve zaključke i ne znamo odakle ona crpi informacije. Pogotovo mi je čudno otkud je BiH dodat sad problem migracije kad mi s tim nemamo veze. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu jer mi nismo u njoj i nijedan migrant nije skrenuo s rute i došao u BiH”, rekao je Mektić.

Kazao je kako je bilo pokušaja pojedinaca ili manjih grupa da uđu u BiH, ali da to nije ništa neuobičajeno i da BiH za to ima kapacitete.

Osvrnuo se i na problem pravosuđa kazavši kako ono nije odgovorilo na izazov koji su pred njim, te da jedna ili dvije suspenzije u Tužilaštvu BiH neće promijeniti ništa.

“Ovdje treba sistemski mijenjati sve jer postoje mnogo dublji problemi. Krenite od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i njegovog načina provođenja politike i prava. Poručujem ponovo Ružici Jokić da provjeri moju diplomu, žuti Stojadin i zgrade koje pravim”, rekao je Mektić.

Osvrnuo se i na sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS- Milorada Dodika kazavši kako je sastanak trajao 16 minuta, te da je održan samo zbog toga što se Vučić sažalio na Dodika.

“Dodik je kumio i molio danima prije da Vučić dođe, ali nije htio. Došao je u prolazu, nije davao ni izjave i odmah odletio, a Dodik je potom lukavo održao konferenciju gdje kazao kako su razgovarali o problemima u BiH i načinu na koji Srbija može pomoći u njihovom rješavanju, informisao ga je o izgradnji univerziteta i bolnice Kasindol, razmijenili mišljenje o tome kako do novih radnih mjesta – i sve to u 16 minuta. Na kraju ga je Vučić informisao o samitu. Dodik je persona non-grata u Srbiji”, rekao je Mektić.

Istakao je kako je Vučić juče poslao ključnu poruku da sudbina Srba u Srbiji i RS zavisi od pomirenja i suživota Srba i Bošnjaka, te da je veoma bitno raditi na tome kako bi osigurali budućnost.

“Rekao bih svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima ostalima da ne obraćamo pažnju na nebuloze, urlanje, galamu i pjevanje pojedinaca, već da stvaramo to pomirenje na svakom koraku. Moramo početi opraštati jedni drugima, ne da zaboravljamo jer istinu treba gajiti i baštiniti, ali trebamo graditi budućnost na bazi povjerenja”, rekao je Mektić.

Na kraju je rekao kako je politička karijera Milorada Dodika završena, te da se s tim treba pomiriti kao glavni krivac za finansijsko propadanje i siromaštvo Republike Srpske.

(Klix)

Ad

You might also like

Komentariši