Mektić: Čak 57 djece iz BiH boravi na sirijskom ratištu

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, u svom izlaganju u Parlamentu BiH, govorio je o bh. državljanima na iračko-sirijskom ratištu.

dragan-mektic

 Mektić je kazao da je do sada na iračko-sirijskom ratištu boravilo ili još uvek boravi 226 punoletnih državljana BiH.

– Trenutno se na sirijskom ratištu nalazi 115 bh. državljana. To su obaveštajni podaci kojima raspolažemo, za svakog pojedinca imamo ime i prezime. Od 115 osoba koje se nalaze na sirijsko-iračkom ratištu 65 je muških i 56 ženskih osoba, državljana BiH – kazao je ministar sigurnosti BiH, piše N1.

Kako je kazao Mektić, na ovom delu ratišta je poginulo 65 državljana naše zemlje, a u BiH se sa ratišta vratilo 46 državljana BiH.

– U ovaj broj nisu uračunata deca jer je jedan broj ovih osoba otišao s porodicom. Ukupno se prema našim obaveštajnim podacima nalazi 57 maloletne dece, bh. državljana – kazao je Mektić.

Od ukupno 46 povratnika sa ratišta, 20 je procesuirano u smislu da su donesene sudske presude u prvostepenom ili su pravosnažne, a protiv 26 osoba je u toku određena vrsta postupka.

– Nijedna od ovih 26 osoba nije se vratila, a da nije opeativno tretirana, u smislu da je privođena, obavljen informativni razgovor, vršeni preteresi i izuzeta dokumentacija i dokazi – kazao je Mektić.

On je dodao da je u toku ove godine samo jedna ženska osoba otišla u Siriju i to da sklopi šerijatski brak sa državljaninom Srbije.

Izvor: N1