NovostiSvijet

Mekdonalds: Katanci nakon 45 godina

0

Najveći lanac svijeta za hamburgere je za ovu godunu najavio zatvaranje više restorana u SAD nego otvaranja novih.

20150618104801_310763

Lanac za prodaju pljeskavica koji je u američki narodni govor uveo riječ “superveliki”, prvi put za više od 40 godina, a možda i od svog početka, Mekdonalds kaže da smanjuje broj svojih restorana u SAD.

Najveći lanac svijeta za hamburgere je za ovu godunu najavio zatvaranje više restorana u SAD nego otvaranja novih. To se nije dogodilo bar od 1970. godine, navodi u analizi agencija AP.

Beka Hari, predstavnica Mekdonaldsa za štampu, odbila je da iznese cifre, ali je rekla da će biti “minimalnog” smanjenja sadašnjeg broja od 14.300 američkih restorana te firme.

Ta kompanija je brzo rasla tokom većeg dijela svoje istorije, dosljedno nudeći hranu po pristupačnim cijenama. Čak je i cvjetala tokom recesije, kada je “meni za jedan dolar” pomogao ljudima da uštede, a uvela je i nove proizvode.

Ali, drugi lanci kao što je “Chipotle” reklamiraju se hranom boljeg kvaliteta što je okrnjilo dominaciju Mekdonaldsa.

Rukovodioci Mekdonaldsa takođe priznaju da je njihov pretjerano komplikovan meni doveo do grešaka u izvršavanju porudžbina i da je produžio čekanje gostiju, a nisu uspjeli da održe ni korak sa promjenama ukusa klijentele.

U aprilu, Mekdonalds je rekao da će ove godine zatvoriti 700 slabijih lokacija širom svijeta, a potom i da će smanjiti birokratiju i poslovati elastičnije.

Zatvaranje slabih prodavnica nije neobično za kompanije koje pokušavaju da poboljšaju poslovni rezutat. Starbaks je zatvorio stotine kafea u SAD od 2008. godine, a povećao prodaju i geografski se proširio.

Iako zatvara restorane, Mekdonalds ostaje najveći lanac za prodaju pljeskavica u SAD gdje i dalje ima više restorana od Burger Kinga.

Mekdonalds i dalje raste u svijetu gdje planira da ove godine doda još 300 na ukupno više od 36.000 restorana. nezavisne – AP

Espadrile su ponovo u modi

Previous article

Usorac: Vlada RS duguje poljoprivrednicima 36 miliona KM

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti