Maloljetničke trudnoće: Rano u seksualne odnose, trudne već sa 13 godina

Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu sve je izraženiji kako u BiH, tako i u regionu.

test-na-trudnocu

To potvrđuje i šokantan slučaj koji je proteklih dana potresao jednu od osnovnih škola u Banjaluci, gdje je zatrudnila 13-godišnja učenica devetog razreda i trenutno je u sedmom mjesecu trudnoće.

Ovu informaciju za avaz.ba potvrdila je Sanja Maletić, službenica za informiranje u banjalučkog Centru za socijalni rad. Ali, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli iznositi više detalja.

Kako bi ovakvi slučajevi u budućnosti bili sve rjeđi, stručnjaci smatraju da je neophodno o seksualnom odgoju djecu učiti u školama. Na taj način, smatraju, mladi bi se adekvatnije informisali o stvarima koje sada uče najviše na internetu.

Jasmina Dizdarević, psiholog, ističe da djeca, umjesto u školama, o ovoj temi dobivaju pogrešne informacije od vršnjaka ili na internetu.

“S djecom se mora razgovarati, samo na taj način spriječio bi se veliki broj maloljetničkih trudnoća i pokazali bismo da vodimo računa da se mladi obrazuju i sačuvaju svoj mentalni sklop i psihičko zdravlje. U suprotnom, djevojčice dožive traumu abortusa u svojoj 14. godini, onda kada psihički nisu zrele da shvate ozbiljnost svega, a pogotovo ne toga da može da se desi da nakon komplikovanog abortusa više nikada ne postanu majke”, govori Dizdarević.

Veliki je problem, dodaje ona, i to što djeca o temi seksa vrlo malo ili nimalo ne razgovaraju s roditeljima, što je itekako pogrešno.

“Na adekvatan način trebamo se pozabaviti ovom problematikom, ako želimo sačuvati zdravlje naše djece. U suprotnom, imate u kući maloljetnicu koja je u drugom stanju, oca koji vrlo često ne može preuzeti ulogu odgovornog roditelja i dijete koje će biti dato negdje u dom ili na usvajanje”, navela je Dizdarević.

Pristup edukaciji

Iz Asocijacije “XY” poručili su da je edukacija o reproduktivnom zdravlju neophodna u obrazovnom sistemu BiH.

“Omogućiti mladima pristup edukaciji o reproduktivnom zdravlju znači pomoći im da razumiju promjene kroz koje prolaze i osnažiti ih da se s tim promjenama nose odlučno, sa samopouzdanjem”,pojasnili su iz Asocijacije “XY”.

Posljedice nepoznate

“Kada bismo napravili anonimnu anketu o temi seksologije među djecom, videli bismo da su pogrešno naučeni i malo znaju o posledicama. Sve škole imaju socijalne radnike, psihologe, pedagoge, stručni tim i profesore koji su adekvatno obučeni da prenesu znanje na djecu”, mišljenja je Dizdarević.

blic.rs