NovostiSvijet

Malezija 30. jula objavljuje izvještaj o letu MH370

0

 Malezija će 30. jula objaviti dugoočekivani izvještaj o nestanku aviona kompanije Malezija erlajns na letu MH370, izjavio je danas ministar saobraćaja te države Entoni Loke.

Malezija je u maju, nakon 90 dana, opozvala potragu koju je finansirala privatna američka firma “Oušn Infiniti” za avionom čiji je nestanak sa 239 osoba 8. marta 2014. postao jedna od najvećih avionskih misterija u svijetu.

Prema riječima ministra saobraćaja, istražni tim će obavjestiti porodice nestalih o sadržaju izvještaja, u ministarstvu saobraćaja 30. jula.

“Svaka riječ koju je istražni tim zabilježio biće izneta u ovom izvještaju”, kazao je Loke, prenosi Rojters.

On je dodao da će nakon konferencije biti održan i sastanak iza zatvorenih vrata.

“Posvećeni smo transparentnosti ovog izvještaja. Biće u potpunosti predstavljen, bez ikakve dorade, dodataka ili ispravki”, rekao je.

Izvještaj će, kako je rekao, biti postavljen na internetu, a njegove kopije će biti dostavljene porodicama i akreditovanim medijima.

“Čitava međunarodna zajednica imaće pristup ovom izvještaju”, naglasio je Loke.

Debate o tome šta se dogodilo sa avionom i dalje ne jenjavaju, a grupa koja predstavlja porodice putnika, “Vois 370” (Voice 370), prethodno je pozvala malezijsku vladu da ponovo istraži let uključujući “bilo kakvu moguću falsifikaciju ili eliminaciju podataka koji su u vezi sa letom MH370 i njegovim održavanjem”.

Nestali avion letio je iz Pekinga u Kuala Lumpur kada mu se iznad Indijskog okeana izgubio svaki trag.

Jedini potvrđen znak aviona tipa Boing 777 bila su tri isprana djela krila na obalama Indijskog okeana.

Oušn Infiniti je 29. maja opozvala istragu nakon tri mjeseca istraženih 112.000 kilometara kvadratnih i bez značajnih otkrića.

To je bila druga velika potraga nakon što su Australija, Kina i Malezija neuspješno završile istragu od 120.000 kilometara kvadratnih Indijskog okeana koja je koštala 147 miliona dolara.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad kazao je da će država razmotriti ponovno otvaranje istrage ukoliko se pojave neki novi tragovi.

tanjug

Počelo uklanjanje ilegalnih naplatnih kućica, Stanivuković presjekao vrpcu

Previous article

Haradinaj: Podjela Kosova za mene znači rat

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti