MagazinZdravlje

Mala lavica Dalal pobijedila leukemiju

0

Posljednji liječnički nalazi pokazuju da je dvogodišnja Dalal Omerović, nad kojom je prije mjesec izvedena teška i komplikovana operacija transplantacije koštane srži na klinici u njemačkom gradu Esenu, u dobrom zdravstvenom stanju i da je pobijedila leukemiju.

Ove dobre vijesti saopštili su njeni roditelji te istakli kako su prve analize krvi pokazale kako u njoj nema blasta, odnosno tragova leukemije.

Prema njihovim riječima, kod djevojčice je trenutno prisutan osip po tijelu kao reakcija organizma, ali liječnici kažu kako je to normalna pojava.

“Njeno zdravstveno stanje se prati i dalje i do sada se sve dobro odvija. Poslije operacije bio je krizni period kada je trpjela teške bolove, povraćala krv i imala visoku temperaturu. Bilo je to strašno iskustvo za nju, ali i za nas”, kažu roditelji.

Oni su zahvalili svima koji su im pružali podršku u proteklom periodu te istakli kako uskoro očekuju izlazak iz bolnice gdje je djevojčica nedavno proslavila svoj drugi rođendan.

Podsjetimo da se ona već duže od dvet mjeseci liječi na zdravstvenoj klinici u Esenu, gdje je najprije bila podvrgnuta liječenju hemoterapijom. Međutim, liječnici su ustanovili da je neophodno obaviti tešku operaciju kako bi se spasao njen život i ona je urađena nakon što je pronađen odgovarajući donor.

Bezbrižno djetinjstvo male Dalal surovo je prekinuto kada su liječnici dijagnosticirali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Nakon što su se obratili zdravstvenim ustanovama u našoj državi i susjednoj Hrvatskoj,  njeni roditelji, Hajrudin i Indira Omerović, odlučili su da liječenje djevojčice nastave u inostranstvu s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti.

Sudbina ove djevojčice ujedinila je dobre ljude širom svijeta, te je u brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno 270.000 eura i ovaj novac je utrošen za njeno liječenje.

nezavisne

Misteriozni milijarder: Neka mi daju Brione u zalog

Previous article

CIK BiH: SNSD i Dodik kažnjeni sa 12.000 KM

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin