NovostiSvijet

Makron: Putinu ne smijete pokazati slabost

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron boravi u četvrtak i petak u svojoj prvoj službenoj posjeti Rusiji, u nadi da će pronaći zajednički jezik s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kada je riječ o osjetljivim pitanjima kao što su iranski nuklearni program i Sirija, uprkos razlikama u stavovima između dvije zemlje.

Posjeta se već dugo očekuje, a događa se godinu dana nakon njihovog susreta u Versaju kojim se novi francuski predsjednik pozicionirao na međunarodnoj sceni.

Dvojica lidera sastaće se u četvrtak pred kraj dana u veličanstvenoj Konstantinovoj palati, ljetnoj rezidenciji Petra Velikog dvadesetak kilometara udaljenoj od Sankt Peterburga. Taj veliki dvorac koji gleda na more bio je domaćin sastanka na vrhu grupe G20 2013. godine. S obzirom na novac koji je uložen u njenu raskošnu obnovu, zdanje zovu i “Putinovom palatom”.

Makron će u petak ujutro, u pratnji supruge Brižit, odati počast žrtvama strašne opsade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata, prije susreta s predstavnicima civilnog društva.

Poslijepodne je posvećeno 22. Privrednom forumu Sankt Peterburga, čiji je Makron počasni gost uz japanskog premijera Šinza Abea. Dvojica lidera biće u prvom planu zajedno s Putinom.

Kratka posjeta Rusiji, koja ne obuhvata posjetu Moskvi, završiće u Marijinskom teatru “hommageom” Mariusu Petipau, francuskom koreografu koji je većinu života proveo u Rusiji, 200 godina nakon njegova rođenja u Marseju 1818. godine.

Osim o bilateralnim odnosima, Makron i Putin razgovaraće o “aktualnim međunarodnim pitanjima, među kojima su iranski nuklearni sporazum, rješenje sirijskog pitanja i ukrajinska kriza”, objavio je Kremlj.

Makron ima volju za “sadržajnim dijalogom kako bi se utvrdile tačke oko kojih postoji saglasnost”, objavila je Jelisejska palata.

“Činimo to otvorenih očiju, svjesni koliko je to teško”, dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.

Makron želi pomirenje Evrope i Rusije

Nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, dvojica lidera izrazili su odlučnost da ga spase. Ali ne slažu se u pogledu strategije. Moskva, koja je bliska Iranu, traži da ostane nepromijenjen, dok Pariz želi novi “prošireni sporazum” koji će obuhvatiti kontrolu iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025. godine, njegov balistički program te ulogu u Siriji i Jemenu.

Makron želi da pomiri Evropu s Rusijom nakon višegodišnjih napetosti zbog aneksije Krima, rata na istoku Ukrajine i nedavnog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

“Želim usidriti Rusiju uz Evropu, a ne pustiti je da se zatvori u sebe”, rekao je nedavno.

Tokom posjete biće potpisani bilateralni sporazumi na području privrede, obrazovanja, kulture i sporta.

“Poštujem ga. Poznajem ga. Svjestan sam svega”, rekao je Makron govoreći o “snažnom i inteligentnom” ruskom kolegi za “Fox News” 22. aprila.

“Mislim da predsjedniku Putinu nikada ne smijemo pokazati slabost. Kada ste slabi, on to koristi”, dodao je.

U Moskvi, nakon što je Putin upravo započeo četvrti mandat, politička elita još čeka da vidi šta će tačno Makron učiniti.

“On pokušava ponovo pozicionirati Francusku kao svjetsku silu. Ona to već dugo nije. Ako je ozbiljan, imaće o čemu razgovarati s Putinom. Ako se radi samo o riječima, Putin će to tada jako brzo shvatiti”, rekao je Fjodor Lukianov, predsjednik ruskog Vijeća za spoljnu politiku i obranu.

(Agencije)

U “mercedesu” ministarstva vozio mladu! FOTO

Previous article

Ukrajina prijeti da će da uništi krimski most

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti