Makedonija na ivici sukoba, posjeta visokog zvaničnika SAD pogoršala situaciju?

od prnjavorski 0

Ako je situacija prošlog četvrtka u Skoplju poslije „izbora“ Taleta Džaferija na mjesto predsjednika Sobranja bila na ivici građanskog rata, poslije posjete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija postoji opasnost da sa te ivice sklizne, i to u lošem pravcu.

Naime, vjjetar u leđa koji je Ji dao albanskim strankama i Zoranu Zaevu već je dobio epilog. Tako je „novoizabrani“ predsjednik Sobranja Džaferi već najavio da će zakazati sjednicu parlamenta kako bi i zvanično preuzeo vlast od aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji tvrdi da Džaferi ne može da zakaže sednicu jer ne postoji zapisnik niti bilo kakav dokument o njegovom izboru na mjjesto prvog čoveka parlamenta.

Kako bi spriječili Džaferija u njegovoj namjeri, poslanici VMRO-DPMNE i predsjednik Sobranja Veljanovski već su ušli u zgradu parlamenta, a situacija je, kako navode naši izvori iz Makedonije, veoma rovita. Koliko se zna, Džaferi je pokušao da uđe u parlament, ali mu to nije pošlo za rukom.

Džaferi, međutim, tvrdi da ne odustaje od svog plana i ponavlja da je Amerika priznala njegov izbor. On je čak najavio i da će, ukoliko predsjednik Makedonije ne bude u roku od 10 dana dao mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, pokrenuti opoziv Ivanova u skupštini Makedonije.

Dakle, izaslanik Stejt departmenta umjesto da smiri strasti, Skoplju je donio još veće probleme. Dajući podršku Zaevu i Albancima, on ne samo da stavlja do znanja da podržava „tiransku platformu“, koja Albance, iako su manjinski narod, faktički izjednačava sa Makedoncima, već i „prkosi“ predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji od Zaeva traži da se javno odrekne platforme u zamijenu za mandat.

Aleksandar Mitevski, direktor Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja, osim što se slaže sa činjenicom da je posjeta američkog izaslanika još više produbila krizu u Makedoniji, sumnja i da je izaslanik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji dobio odobrenje od strane sadašnje američke administracije za ovakav nastup, i vjeruje da je njegov glas — glas bivše „Klinton —Obama“ administracije, koja još u ovom dijelu svijeta vodi glavnu riječ.

„Ni Bela kuća ni Savet za nacionalnu bezbednost prethodno nisu bili obavešteni da je ambasador u Makedoniji Džes Bejli planirao da prizna novog ’predsednika parlamenta‘ u četvrtak uveče. To piše sajt ’Balkanalizis‘. Ovo otkriće izaziva veoma ozbiljnu zabrinutost oko toga ko vodi američku spoljnu politiku, u isto vreme kada je Balkan spreman da eksplodira usred rastućeg nacionalizma“, navodi on za sputniknews.com.

Nemoguće je da Džaferi održi svoju rijječ i da pokrene postupak za opoziv predsednika Ivanova ako ovaj ne dodjjeli mandat Zaevu za sastav vlade jer nije legalno izabran predsednik.

„To bi bilo moguće samo da je legalan predsjjednik Sobranja, a on to nije. On ne može da povuče nikakvu inicijativu u parlamentu koja bi bila legalna, čak i da u parlamentu tako nešto izglasaju. To može da im bude namjera, ali ne može biti izvršeno. S druge strane, Ivanov je bio izričit da ne daje mandat nikome dok se ne odbaci ’tiranska platforma‘, i to je zabetononirana pozicija makedonskog predsjednika“, kaže naš sagovornik.

On ovome dodaje da je jasno da američka politika ima dvostruke aršine, jer, kako kaže, u Albaniji dozvoljavaju da se održe izbori bez opozicije, što „jasno govori da im je stalo da zadrže Edija Ramu, koji podstiče ’Veliku Albaniju‘ i produžava politiku haosa na Balkanu“.

Da do haosa zaista može doći govore i najnoviji napisi na albanskim portalima koji tvrde da Albanci u Makedoniji nemaju namjeru da više tolerišu, kako kažu, „ ovakvu nepravdu“ i da se spremaju da održe kontramitinge građanima koji pod krilaticom „Za zajedničku Makedoniju“ već dva mjeseca šetaju ulicama Makedonije.

Džaferi ušao u Sobranje, traži ključeve

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, tehnički premijer Emil Dimitrijev i neki od poslanika već se nalaze u zgradi parlamenta. Iza zatvorenih vrata sastanak poslanika stranke VMRO-DPMNE sa predsjedavajućim Trajkom Veljanoskim.

Mediji prenose da Džaferi nije uspio da uđe u kabinet Veljanoskog, u kome se nalaze jedinstveni pečati kojima se zvanično ovjeravaju dokumenta.

Pošto nema ključeva kabineta, Džaferi ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu, u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbjeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Prema rečima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsednika parlamenta Trajka Veljanoskog nepohodni su da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

(sputniknews.com)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>