“Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću”: Rečenica zlatnim slovima ispisana u ISTORIJI SRBIJE

od prnjavorski 0

Pre 18 godina na današnji dan je poginuo potpukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Žrtvovao se kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima. Bio je to njegov poslednji let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije.

 

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa batajničkog aerodroma.

“Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću”, urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem, ali dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!” Kako se završio poslednji let pilota-heroja pročitajte na sajtu Noizz.

blic

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>