NovostiRS/BiH

Lukač: Na raspolaganju smo Okružnom tužilaštvu u rasvjetljavanju slučaja Dragičević

0
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da MUP Srpske stoji na raspolaganju Okružnom tužilaštvu Banjaluka koje mora detaljno da istraži slučaj smrti mladića Davida Dragičevića.

On je rekao da MUP ne može kvalifikovati djelo i da to radi nadležno tužilaštvo.

“Okružno tužilaštvo Banjaluka mora i hoće detaljno da istraži slučaj. Stojimo na raspolaganju Tužilaštvu u svakom smislu i ni na koji način nije moguće prikriti činjenice. Do sada je iz MUP-a uključno više od 30 inspektora koji su ranije ili su sada u istrazi”, izjavio je Lukač za RTRS i dodao da nema dokaza koji mogu da potvrde da je neko lice ubilo Davida.

On kaže da resorno ministarstvo radi na utvrđivanju istine o smrti Davida Dragičevića.

“Pojedini ljudi koji imaju kontakte sa grupom `Pravda za Davida`, a iz raznih motiva su se uključili u rad grupe, moraju da pričaju istinu. Mnoge stvari koje su iznesene nemaju veze sa istinom, a za njih je i istraga pokazala da nisu tačne. O tome se mora pričati otvoreno da bi se došlo do istine i pravde”, rekao je Lukač.

On je istakao da je MUP, zbog interesovanja i pritiska javnosti, na konferenciji za novinare 26. marta iznio određene činjenice koje je do tada utvrdio.

“Nismo htjeli da krijemo činjenice koje smo do famozne konferencije za novinare utvrdili. Htjeli smo transparentno javnost da upoznamo o našim sazananjima, a do sada ništa što smo utvrdili nije oboreno”, kaže Lukač.

Prema njegovim riječima, nije tačno da je David brutalno pretučen i da su mu izbijeni zubi i polomljena vilica, a obdukcionim nalazima je konstatovano da je riječ o lakšim tjelesnim povredama.

“Postoje slike, nakon vađenja iz vode, koje ovo mogu da potvrde. Na slikama se vidi da nije bilo prebijanja, mučenja i silovanja Davida. Međutim, slike koje su pokazane u javnosti su poslije prve i druge obdukcije i veoma je teško nekome objasniti da nije bilo brutalnih stvari”, kaže Lukač.

On je naglasio da nikada nije rekao da je David provalio u kuću porodice Rađen, ali da postoji snimak na kojem se vidi da dolazi i odlazi od kuće.

“Međutim, na predmetima koji su pronađeni kod Davida konstatovano je da su bili kod njega dok je tijelo bilo u vodi zbog pijeska i mulja, što znači da niko čiste predmete kasnije nije stavio u njegove džepove”, naveo je Lukač i podsjetio da je MUP nadležnom tužilaštvu poslao sve što je na blogu pisao Slobodan Vasković.

On je ocijenio da je Narodna skupština Republike Srpske popustila pod pritiskom i razmatrala ovaj slučaj, te da su svi presedani urađeni da bi se Davor Dragičević, otac stradalog Davida, uvjerio da institucije rade.

Lukač tvrdi da predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Srpske Branislav Borenović često “sjedi u kafani sa Davorom Dragičevićem i Borislavom Radovanovićem, donosi im papire i usmjerava ih šta da pričaju”.

On je ponovio da je nedopustivo da u Anketnom odboru bude Radovanović protiv kojeg se vodi sudski postupak, što je zloupotreba ovog odbora, te da ovaj slučaj koristi previše ljudi, ali i službi, interesantnih za policiju.

“Nažalost, ovdje opozicija želi da ostvari i političke ciljeve, a predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji je najpoznatiji dezerter, je svojim članovima i aktivistima koji dolaze na Trg Krajine rekao da nije zadovoljan kako je iskorišten slučaj Davida Dragičevića, a to rade i aktivisti PDP-a”, tvrdi Lukač.

On je poručio da nikada neće podnijeti ostavku SDS-u i opoziciji, nego onima koji su ga imenovali na ovu funkciju ukoliko kažu da ne radi dobro, dodajući da je sigurno da opoziciji ne odgovara da slučaj bude riješen u izbornoj godini.

ATV

Parkirao Porše na pješačkom i otišao na kafu

Previous article

Džinovski skakavci pustoše bašte i livade na Manjači

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti