NovostiTema dana

Lukač, Lepir i Vrećo pred Anketnim odborom o slučaju Dragičević

0

Anketnom odboru, formiranom odlukom Narodne skupštine RS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih u slučaju Dragičević, danas će izjavu dati ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Nakon Lukača, predviđeno je da ovoj šestoj sjednici Odboru izjave daju i postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, kao i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir.

Na sjednici Anketnog odbora, koja je održana 22. maja, izjave su dali Darko Ćulum, direktor policije RS i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Anketni odbor je još prije sedam dana obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH o zaključku tog odbora da uzme izjave Lepira i Dalibora Vreće.

VSTV je zaključio da, prema odredbama Poslovnika Narodne skupštine RS-a, Anketni odbor kao od-hoc tijelo ne može vršiti istražne i druge radnje.

Konstatirano je, takođe, da shodno Zakonu o VSTV-u BiH, Zakonu o javnim tužiteljstvima RS i ZKP-u RS, Anketni odbor parlamenta Ra nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužiteljstva i tužitelja u istrazi i radnje dokazivanja – istražne radnje koje su provele ovlaštene osobe ili druge osobe pod nadzorom tužitelja.

Istovremeno, zaključeno je da Lepir i Vrećo mogu biti pozvani i saslušani kao svjedoci pred Anketnim odborom na okolnosti koje su im poznate o postupanju organa koji su u nadležnosti Narodne skupštine RS, uključujući i MUPRS u mjeri u kojoj davanje odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju provodi tužiteljstvo.

Glavni okružni tužilac je ovlašten da samostalno procijeni kvantum i kvalitet informacija o istrazi koje će iznijeti pred Anketnim odborom, čije otkrivanje je u interesu javnosti, a neće ugroziti povjerljivost, rezultate i interese istrage.

Izjave Anketnom odboru dosad su dali i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

BUKA

Još nekoliko dana kiša pa stabilizacija vremena

Previous article

Dačić upozorio Britaniju zbog Kosova

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti