Ljekari Nigerije: Tači i nigerijski milijarder trgovali organima

Asocijacija ljekara Nigerije optužila je nigerijskog milijardera Ročasa Okoroču da je organizovao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, u saradnji sa bivšim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ali i sa zvaničnicima Turske i Hrvatske, piše “Blic” pozivajući se na strane agencije.

taci

Kako prenosi list, predsjednik asocijacije Filip Ndžemanze govorio je o tome na hitnom sastanku koji je organizovan u Overiju, glavnom gradu nigerijske savezne države Imo, čiji je guverner Okoroča.

“Prvi put u istoriji jedna vlada učestvuje u trgovini organima. Vlada države Imo koristi medicinske institucije kako bi omogućila trgovinu ljudima”, tvrdi Ndžemanze.

Predsjednik asocijacije nigerijskih ljekara govorio je o nedavnim putovanjima guvernera Okoroče u Tursku, na Kosovo, u Hrvatsku, u Južnu Afriku i u azijske zemlje, prenosi “Blic”.

organ

“Imamo posla sa međunarodnom mrežom na čelu sa Ročasom Okoročom u Nigeriji. Bivši premijer Kosova Hašim Tači, koji je na čelu trgovine organima u Evropi, njegov je prijatelj”, rekao je Ndžemanze.

Vladina kancelarija je saopštila da su te optužbe “stara priča kojom su se bavile nigerijske bezbjednosne službe”, piše “Blic”.

Još se navodi da je Okoroča posetio Kosovo u martu 2012. godine kada se sastao sa tadašnjim Tačijevim zamjenikom Bedžetom Pacolijem i ministrom trgovine Mimozom Kusari Ljiljom.

blic/tanjug