NovostiSvijet

Lider ID – irački Maradona sa Čerčilovim manirima

0

Istoričar Sami Mubajed objavio je knjigu “Pod crnom zastavom“ u kojoj je otkrio do sada malo poznate detalje o Islamskoj državi.

 

Vođa ID

Nekadašnji profesor u Karnegi centru u Bejrutu sada živi u Damasku, a proteklih godina je prikupljao podatke o terorističkoj organizaciji, uključujući i informacije o samoproglašenom kalifu Abuu Bakru al-Bagdadiju.

“Lider Islamske države je veliki ljubitelj fudbala, u mladosti je imao fudbalski klub sastavljen od vjernika, a sebe je nazivao iračkim Maradonom. Sa svojim saradnicima komunicira modernim sistemima, aplikacijama za mobilne telefone, govori engleski jezik i traži da sva dokumenta dobija na jednoj strani A4 formata, što je manir koji je imao i nekadašnji premijer Velike Britanije Vinston Čerčil“, naveo je Mubajed.

On je naveo da je to što je napisao u knjizi veoma opasno za njegov život i da se razlikuje od svega što je u svojoj prošlosti, kao naučnik i istoričar, radio.

“Od svojih saradnika traži da rade šest dana u nedelji, a poštanski sistem Islamske države uspostavljen u Raki funkcioniše tako da svaka pošiljka adresirana na “al Kalifa Ibrahima iz Rake“ stižu pravo u ruke vođe trenutno najopasnije terorističke organizacije na svijetu“, dodaje Mubajed.

Istoričar je boravio u Raki, razgovarao sa zvaničnicima Islamske države, uključujući i Abua al-Nada al Faradža, 25-godišnjeg diplomiranog profesora engleskog jezika koji mu je rekao da Islamsku državu doživljava samo kao organizaciju koja dobro plaća.

B92

Maglić: Preko zastave RS zalijepili zastavu BiH

Previous article

CIA objavila podatke o popisu: Bošnjaci nisu apsolutna većina u BiH!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti