Leviju torta u lice u Beogradu VIDEO

Kontroverzni francuski filozof Bernar Anri Levi pogođen je večeras tortom i jajima u dvorani Kulturnog centra u Beogradu, kada je trebalo da razgovara sa gledaocima nakon projekcije njegovog filma “Pašmegra”.

Na binu se popeo mladić koji je istakao transparent sa porukom protiv Levija i potpisom SKOJ-a, a grupa koja je napala Levija pozvala je prisutne da ga bojkotuju zbog toga što je tražio da Jugoslavija bude bombardovana.

Napadači su udaljeni iz dvorane, a Levi se povukao, da bi se nakon desetak minuta vratio i rekao da “nije riječ o antiimperijalistima, već o fašistima koji su željeli da spriječe njegov razgovor sa publikom”, javili su beogradski mediji.

U Beogradu su večeras prikazana dva Levijeva filma – “Pešmerga” i “Bitka za Mosul”, u kojima prati kurdske borce koji se bore protiv “Islamske države”.

Bernar Anri Levi poznat je u javnosti kao zagovornik ideologije neoliberalizma, sa Vašingtonom kao centralom i NATO-om kao vojnim krilom, ali i kao glavni saveznik Alije Izetbegovića, kojeg je predstavljao u Francuskoj kao spasioca, velikog Evropljanina, borca za multikulturalno i multietničko društvo.

Levi je na Trgu Majdan u Kijevu prije nekoliko godina uporedio predsjednika Rusije Vladimira Putina sa Hitlerom, a iste termine je kasnije upotrijebila Hilari Klinton.

Za rat u Iraku 2003. godine pisao je da je “moralno opravdan”, a hvalio se da je u vrijeme krize u Južnoj Osetiji 2008. godine davao savjete tadašnjem gruzijskom predsjedniku Mihailu Sakašviliju kako da pozove NATO u pomoć.

(Srna)