NovostiSvijet

LETEĆA MUNJA Otkriven najskuplji američki avion VIDEO

0

 Ove nedjelje prvi put u američkim vojnim vježbama učestvuje “Lokhid Martinov” borbeni avion F-35 Lightning (Munja), što je još jedan korak u razvoju najvećeg oružanog programa Pentagona, saopštili su zvaničnici Ratne avijacije SAD.

f35

Vježba pod nazivom “Zelena zastava zapad” ima za cilj testiranje sposobnosti američke vojske da učestvuje u sukobima vazduh-zemlja i pomaže pripremi kopnenih trupa za borbu.

Tri vrste aviona “F-35 Lajtning” sa varijantama A, B i C dizajnirana su i proizvedena u ogromnom “Lokhid Martinovom” postrojenju u Teksasu. Nekoliko modela tipa A, zajedno sa masom drugih letjelica i naoružanja, učetsvovaće u vježbi.

General Herbert Karlajl, komandant Komande vazdušnih dejstava kazao je Rojtersu da su vježbe važne zbog izlaganja naoružanja i pilota realnijim scenarijima globalne borbe.

– Izuzetno je važno da pređete preko čiste teorije… da uđete u dinamično okruženje koje se stalno mijenja – naveo je Karlajl.

On je dodao da je američka Ratna avijacija u ranijim vježbama koristila letjelicu opremljenu F-35 senzorima, ali će ovo biti prvi put da se koristi “operativno reprezentativniji” avion.

f35-1

Karlajl je rekao da Ratna avijacija i dalje radi na rješavanju nekih problema vezanih za način prenošenja do pilota podataka dobijenih sa raznih radara i drugih senzora. Ipak, on očekuje da se aviion dobro pokaže prilikom vježbe.

– Avion je prilično impresivan – tvrdi Karlajl za “Biznis insajder”.

Očekuje se da američka Ratna mornarica u julu objavi porudžbinu deset F-35B mlaznjaka spremnih za borbenu upotrebu, dok bi Ratna avijacija to trebalo da učini u avgustu 2016.

U međuvremenu je Pentagon američkom Kongresu predložio za usvajanje plan nabavke 57 aviona F-35 po ukupnoj cijeni od 11 milijardi dolara tokom naredne fiskalne godine.

Program F-35 vrijedan više od 400 milijardi dolara do sada je izbacio 140 od ukupno očekivanih 2.443 mlaznjaka za američko Ministarstvo odbrane i još pet za strane vojne kupce.

  blic

 

Dnevni horoskop za 3.jun

Previous article

U Zagrebu “pali” Pink Panteri

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti