Legendarna gimnastičarka prodala olimpijske medalje da bi preživjela

 

Olga Korbut, sovjetska gimnastičarka koja je oduševila svijet na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, bila je prinuđena da proda odličja kako bi prebrodila finansijske poteškoće.

Olga Korbut je u Mihenu osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju i Bi-Bi-Si ju je 1972. godine proglasio za sportsku ličnost godine. Ipak, sada 61-godišnja Amerikanka bila je prinuđena da proda svoja odličja kako bi preživjela.

olga korbut nekad
Olga Korbut nekad…

Jedna američka aukcijska kuća potvrdila je da su dvije zlatne (jedna ukradena prije nekoliko godina) i jedna srebrna medalja, uz brojne memorabilije, prodate za gotovo 350.000 dolara.

Korbutova je rođena u Minsku, da bi se 1991. godine preselila u SAD, gde je bila gimnastički trener, a dobila je i američko državljanstvo.

...i Olga Korbut sad
…i Olga Korbut sad

Nadimak “Vrabac iz Minska” dobila je zahvaljujući krhkoj građi – visoka samo metar i po i teška 38 kilograma, ali to je nije spriječilo da u Minhenu osvoji četiri olimpijske medalje.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Montrealu, osvojila je zlato i srebro, a najveći konkurent bila joj je Nađa Komaneči.

(RTS.rs)