MagazinZanimljivosti

Legenda o “tečnim Himalajima” nije samo mit

0

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, koji je u u brojnim pričama nazvan “tečni Himalaji” samo mit, izgleda da je legenda bila tačna.

Talas, koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na 400 milja od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.

Donedavno su okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje. Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean prije oko tri mjeseca već je opisao prvi džinovski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi. Inače, Južni polarni okean “udara” u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svijetu za pomorce i brodove.

Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto — “tečni Himalaji”. U isto vrijeme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki fenomen u udaljenom dijelu svijeta, a cijeli Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti. Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava.

Novosti.rs

 

Snimak koji će vas naježiti: 65.000 fanova pjeva “Bohemian Rhapsody”

Previous article

Pogledajte dribling o kojem bruji svijet: Bulutova magija za pobjedu nad Špancima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin