Le Pen: Evro je mrtav, moramo vratiti franak

Kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj i čelnica radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen izjavila je da je “euro mrtav“ i da Francuska mora vratiti vlastitu valutu franak.

U izjavi za list “La Parisien“, Le Pen je kazala kako je kontrola vlastite valute ključni faktor koji omogućava prvođenje  potrebnih ekonomskih procesa.

Le Pen dalje tvrdi da euro treba da koriste isključivo velike kompanije prilikom međunarodne trgovine, a da je evro kao zajednička valuta “veliki teret“ za Francusku.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u prošlu nedjelju je učestvovalo ukupno 11 kandidata, a lider pokreta “En Marche Emmanuel Macron i liderka radikalne desnice Le Pen su kao pobjednici prvog kruga već krenuli u kampanju za drugi krug izbora novog šefa države koji će biti održan 7. maja.

Makron, koji je s pokretom “En Marche” za godinu u Francuskoj privukao veliku pažnju, u prvom krugu osvojio je 24,01 odstp glasova, a već je dobio i podršku većine od eliminisanih predsjedničkih kandidata iz prvog kruga.

Uporedo s tim, muslimanske i jevrejske zajednice u Francuskoj su takođe pozvale birače da glasaju za Makrona, a ne za Le Pen koja je poznata po populističkoj retorici usmjerenoj protiv te dvije manjinske populacije u zemlji.

S druge strane, analitičari smatraju da bi Le Pen mogla privući biračko tijelo konzervativca i euroskeptika Nicolasa Dupont-Aignana koji je u prvom krugu dobio 4,7 odsto glasova.

Le Pen je najavila i da će podnijeti ostavku na poziciji predsjednice Nacionalnog fronta, a analitičari tvrde da je to potez kojim najpoznatija političarka Francuske želi pridobiti povjerenje konzervativaca i radikalne ljevice.

Agencija Ipsos/Sopra Steria sprovela je anketno istraživanje prema kojem bi u drugom krugu utrke za predsjednika Francuske Makjron trebao osvojiti 64, a Le Pen 36 odsto glasova.

anadolia