NovostiSvijet

Lavrov upozorio Zapad: Ne krećite na Siriju

0

Rusija je upozorila zapadne države na nove udare po teritoriji Sirije pod još jednim u nizu izmišljenim povodom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Savjetu bezbjednosti UN, kojim je predsjedavao američki predsjednik Donald Tramp.

“Stvorena je zabrinjavajuća situacija po pitanju hemijskog razoružanja. Prije svega, zbog akcija niza zapadnih država koje stalno neosnovano optužuju sirijske vlasti za korišćenje zabranjenih otrovnih supstanci. Upozoravamo na nove napade na teritoriju Sirije pod još jednim izmišljenim razlogom“, rekao je Lavrov u SB UN.

Ministar je naglasio da bi to predstavljalo grubo kršenje povelje UN i potkopalo bi napore za pronalaženje političkog rješavanja krize u Siriji.

On je podsjetio da je Vlada Sirije uništila čitav svoj arsenal hemijskog oružja, dok teroristi i dalje posjeduju otrovne supstance.

Lavrov je takođe upozorio na pokušaje upotrebe biološkog oružja.

“Kako se razvijaju događaji javlja se pretpostavka da se danas ne može isključiti ništa, uključujući i provokacije sa korišćenjem biološkog oružja. Uzimajući u obzir pomenute pokušaje da se manipuliše statusom konvencije o zabrani hemijskog oružja, želim da upozorim na iskušenja da se iskoristi u iste svrhe i konvencija o biološkom oružju”, izjavio je on.

Ruski ministar je podsjetio da su upravo Rusija i SAD bili osnivači mehanizma neširenja oružja za masovno uništenje i pozvao da se ne zaustavlja dijalog između dve države radi nastavka tog rada.

 

Вести.Ru

@vesti_news

“Если не хотят сотрудничать – значит, есть, что скрывать!” Глава российской дипломатии Сергей Лавров выступил в Совете Безопасности ООН.https://www.vesti.ru/doc.html?id=3064952&cid=9 

“Paralelno, u porastu je prazna retorika u vezi sa slučajem Solsberi. Pritom, Velika Britanija uporno odbija zajedničku istragu koju smo više puta ponudili… Postavlja se pitanje: Ako ne žele da sarađuju, znači da imaju nešto da sakriju. Ponovo pozivamo London na konstruktivni dijalog kako bismo otkrili istinu”, ukazao je ministar.

(NN/sputniknews.com)

Ne može da se bavi politikom zbog “nepristojnog” prezimena

Previous article

Velika Britanija: Ruski pukovnik glavni osumnjičeni za napad na Skripalje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti