Lavrov: Ne činite sa Srbijom istu grešku kao sa Ukrajinom

Stavljanjem Srbije pred izbor “ili sa Rusijom ili sa Zapadom” Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu za Juronjuz rekao da Srbija ima izuzetno napredne odnose sa EU i NATO, a ujedno ima i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, započela je pregovore o ulasku u zonu slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom i održava kontakte sa Organizacijom za kolektivnu bezbjednost (ODKB).

“Smatram da je to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza Srbije”, rekao je Lavrov i izrazio nadu da je Zapad uvidio greške koje je načinio sa Ukrajinom, pogotovu, kako kaže, ako se uzme u obzir da tom zemljom trenutno ne upravlja predsjednik već “radikalna vojna struja”.

Istovremeno, Lavrov ukazuje da Evropska unija sa Srbijom vodi pregovore oko svih finansijskih, ekonomskih i drugih pitanja, međutim isto tako joj daje signale da u Uniju neće ući sve dok ne prizna Kosovo i u potpunosti ne preuzme spoljnopolitički vektor Brisela, što podrazumijeva uvođenje antiruskih sankcija, prenosi Sputnjik.

“U savremenom svijetu takvi ultimatumi su krajnje nepristojni i ne priliče jednoj strukturi kao što je Evropska unija. Ako pogledate, na Balkanu ne postoji nijedna zemlja u kojoj američki i evropski ambasadori ne bi tražili da se prijateljstvo sa Rusijom prekine”, istakao je ruski diplomata.

To se, kako objašnjava, najviše vidi u Crnoj Gori, sa kojom je Rusija uvijek imala dobre odnose.

“Ne razumijem zašto su se Crnogorci upleli u tu rusofobičnu kampanju. Cijela ta inicijativa da se Crna Gora što prije uvuče u NATO u suprotnosti je sa svim obećanjima, još kada se objedinjavala Njemačka, da se Alijansa neće proširiti ni centimetar“, ukazao je Lavrov.

Takva politika je u suprotnosti sa zdravim razumom, budući da se na taj način na Balkanu pravi konfrontaciona zona, dodaje Lavrov, iako tvrdi da naš region neće postati bure baruta ukoliko Evropa ne prestane da žmuri na sve zločine koji se dešavaju na Kosovu.

tanjug