MagazinZanimljivosti

Kuću stavili pod staklenik da im zimi bude toplo

0
Veliko čuđenje izazvala je porodica iz okoline Stockholma u Švedskoj kada je svoju kuću stavila pod staklenik kojem je staklo debelo četiri milimetra.Napravili su to kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grijanje mali, ali i kako bi mogli duže uzgajati voće i povrće u vrtu koji je takođe pod staklom.

Marie Granmar i Charles Sacilotto na tu ideju su došli vidjevši djelo švedskog arhitekta Bengta Warnea iz 70-ih godina – koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House). Warne je prvu takvu kuću izgradio u Stockholmu za svoju porodicu. Bila je okružena staklenikom. Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao.

Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, veša… Biljke su mu pročišćavale vazduh unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pohranjivali energiju u kontejnerima ispod kuće itd.

Marie i Charles su odlučili da izgrade svoju vlastitu verziju Naturhusa. Pronašli su imanje s ljetnom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je stajao oko 75.000 evra.

Unutar staklenika su napravili centrifugalni sistem pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje vrta. Dio vrta se nalazi, takođe, pod staklenikom, a u njemu im raste mnogo mediteranskog bilja pa čak i smokve. Sakupljaju kišnicu, imaju solarne kolektore…

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, usprkos oštroj skandinavskoj zimi, mogu sjediti tokom cijele godine, otkriva portal treehugger.com.

 

Dugoročna prognoza za BiH: Sljedeće sedmice stiže snijeg

Previous article

Od 1. januara poskupljenje cigareta i duvana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin