Kubanske vakcine i u BiH, zasada samo o trošku građana

Kubanska vakcina koja usporava i sprječava metastaziranje raka pluća, registrovana je u BiH. Sada prolazi kliničko ispitivanje, nakon kog će se odlučiti ko će je i na koji način koristiti.

Ako je suditi prema iskustvu iz Srbije, rezultati bi trebalo da budu pozitivni, kažu u Ministarstvu zdravlja RS. Ministar nije siguran koliko vakcina košta, ali jedno zna- za sada nije predviđeno da Fond zdravstva pacijentima pomogne pri kupovini.

“Za sad nije na Fondu, nego svi oni koji to koriste moraće da nabave vakcinu, a ako se pokaže da ona ima svoju ulogu, odnosno da djeluje dobro kao što je to predstavljeno, onda ćemo u budućnosti vidjeti kako dalje”, rekao je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Fond zdravstva smo pitali koja je procedura stavljanja vakcine na njihov spisak lijekova i da li je o tome bilo govora, ali odgovor nismo dobili. Registraciju kubanske vakcine na BiH tržištu, izlobirali su u Agenciji za lijekove BiH. I oni su se vodili pozitivnim iskustvom iz drugih zemalja. Svoj dio posla su, kažu, odradili, vakcina je legalizovana, a sada je sve u rukama zdravstvenih institucija.

“Naravno da je legalna. Agencija je učinila ono što je u njenoj nadležnosti i omogućila je da se lijek nađe na tržištu u BiH, a ostatak bi znači trebalo da odrade institucije zdravstvenog sistema, da bi se taj lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji obezbijedio onima kojima je najpotrebnije”, rekao je direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Koliko će vakcina pacijentima biti dostupno, i po kojoj cijeni, zavisi isključivo od broja zainteresovanih, dodaju u Ministarstvu zdravlja. U udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra”, primjenu vakcine nisu htjeli da komentarišu.

Njihova djeca se, poručuju, liječe po briselskom protokolu, u kom kubanske vakcine nema. A ime je dobila po zemlji porijekla. Na Kubi se zvanično koristi od 2008. godine. Ranije su je Kubanci plaćali 7000 evra, a tamo je sada besplatna.

atv