Krsmanović: NDP još nije odlučio hoće li podržati kandidate SDS-a i PDP-a

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/Zdravko Krsmanović izjavio je da NDP još nije odlučio hoće li podržati kandidate za predsjednika Republike Srpske iz SDS-a, ili za člana Predsjedništva BiH iz PDP-a.

Prema njegovom mišljenju, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić bio bi daleko ozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika Republike Srpske, dok bi funkcioner SDS-a Mirko Šarović bio idealan protivkandidat lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u trci za člana Predsjedništva BiH.

Krsmanović smatra da Savez za promjene mora pobijediti na oktobarskim izborima jer “ovo je istorijski trenutak” da se sruši vlast u Srpskoj.

“Tu nema kompromisa za bilo kakve sujete pojedinaca i da njihov lični ili partijski interes bude iznad opšteg”, rekao je Krsmanović za Televiziju N1.

On je ocijenio da javnost u Srpskoj traži da se prioritet da funkciji predsjednika Republike Srpske jer to je stvarna promjena.

“Mi smo kao Savez za promjene sada na vlasti u institucijama BiH i nismo izvršili ono što je naše biračko tijelo tražilo. Nama je prioritet funkcija predsjednika, a onda člana Predsjedništva i tu trebaju ići najizrasliji kandidati, a ne pojedinci koji jesu kvalitet ali ne mogu iznijeti pobjedu”, rekao je Krsmanović.

N1 podsjeća da je SDS izgubio značajno članstvo u Krajini, te da odlasci Borislava Bojića, Nenada Stevandića, Ognjena Tadića, Darka Banjca i drugih nose i dio biračkog tijela.

“Činjenica je da SDS prilično loše stoji kada je riječ o Banjaluci koja je najveće biračko tijelo. Nema jaku ukorijenjenost na ovome prostoru i usudio bih se reći da je dosta glasova starih SDS-ovaca preuzeo DNS”, rekao je doktor političkih nauka Vlado Simović.

N1 navodi da poznavaoci političkih prilika smatraju da patriotski blok, koji će činiti najveća politička stranka SNSD i još desetak partija, udruženja i nevladinih organizacija, u izborni proces ulazi rasterećeno, te da je popularnost trenutne vladajuće koalicije, danas daleko veća nego 2014.

(Srna)