NovostiSvijet

Kraljica na proslavi osam vijekova Velike povelje

0

Britanska kraljica Elizabeta Druga i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron prisustvovaće današnjoj proslavi 800 godina od nastanka Velike povelje slobode (Magna Karta libertatum), dokumenta koji je postavio temelje parlamentarne demokratije Zapada.

kraljica1

Kraljica će predvoditi svečanu ceremoniju na livadi u Ranimidu, mjestu gdje je kralj Jovan bez zemlje potpisao dokument 15. juna 1215. godine, preneo je AFP.

Primjerak povelje od 3.500 riječi, dopremljen je do mjesta održanja svečanosti kraljevskim barkom “Glorijana” u pratnji 200 čamaca.

“Velika povelja” je dokument koji je prvi put zakonom ograničio volju kralja i zaštitio prava i slobode građana.

Dokument je prvi sastavio kenterberisjki nadbiskup, a kralj Jovan ga je odobrio kako bi obuzdao pobunjene barone, ljute zbog “finansijske nesposobnosti” kralja i tretmana plemića.

Međutim, devet nedjelja nakon potpisivanja, papa je poništio dokument uz obrazloženje da je kralj bio primoran da ga potpiše.

On je ipak ponovo izdat nakom smrti kralja Jovana, a sačuvana su četiri primjerka – dva u britanskoj Nacionalnoj biblioteci i po jedan u katedralama Linkoln i Salsberi.

U okviru današnje proslave na licu mjesta će biti otkrivena instalacija bronzanih stolica, postavljena u cilju odavanja počasti klauzuli broj 39, kojom je dato pravo na suđenje pred porotom.

Kao dio proslave osam vijekova od nastanka dokumenta, pisanog na telećoj koži, juče je otkriven i spomenik britanskoj kraljici. tanjug

Savez za promjene prijeti demonstracijama

Previous article

MUP: Nije bilo otmice Stefana Ilića

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti