Kraj savezništva Vučić – Dačić?

Poslije više od tri godine tjesne saradnje, naprednjaci i socijalisti zagaziće u narednu predizbornu kampanju gotovo kao politički neprijatelji, a svakodnevno se smanjuju šanse da će zajedno da formiraju i novu vladu.

+

Cilj naprednjaka je, prema našim izvorima, da dobije natpolovičnu podršku kako bi samostalno mogli da sklope ministarski tim i da ne bi zavisili od ostalih stranaka i lista.

U Vučićevom okruženju vlada i mišljenje da bi socijalisti vrlo lako ušli u savez sa sadašnjom opozicijom ukoliko bi mogli zajedno da obore SNS i da sastave novu vlast.

To sve, sa jedne strane, jeste predizborni manevar naprednjaka kako bi trgli i izveli na birališta svoje pristalice, ali je i nagovještaj mogućeg kraja savezništva Vučić – Dačić.

Zasada, otvoreni opozicionari u redovima SPS su Milutin Mrkonjić i Branko Ružić, dok se potpredsjednici SNS Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović odavno zalažu za raskid partnerstva.

I Rasim Ljajić, lider SDPS koji će biti na listi naprednjaka izjavio je da je izborni cilj te koalicije da samostalno formiraju buduću vladu:

– Cilj je da to uradimo ubrzo nakon 24. aprila, što je najlogičniji datum za izbore. Ne bi valjalo da se formiranje vlade oduži kao španska serija. Veoma je bitno da se nastavi ovo što je započeto.

Potpredsjednica SPS Slavica Đukić Dejanović negirala je da između socijalista i njihovih koalicionih partnera iz SNS postoje suštinska neslaganja:

– I sam premijer Vučić je iznjeo stav da je vlada kvalitetnija sa socijalistima. Rezultatima države ogroman doprinos su dali i ministri iz SPS. Sve ostalo što se zove sumnja, želja, stav nekih pojedinaca, a nije stav organa SPS i SNS, za mene nije tema i mi se time ne bavimo. Važno je da Vlada ima povoljan trend.

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor, čija je stranka, poput SPS, sada dio vladajuće koalicije kaže za “Novosti” da je sada rano govoriti o savezima.

– Idemo samostalno na izbore, kao što je to bilo i prilikom prethodnih glasanja. Našu listu podržaće još dvije mađarske stranke. Prerano je pričati o koalicijama. Prvo treba zaslužiti i osvojiti mandate, a kada se izbori završe razgovaraćemo o koalicijama i o ostvarenju programa nove vlade – kaže Pastor.

OBAZRIVO SA VELEOBRTIMA

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocjenjuje da SNS i SPS nemaju visok stepen povjerenja uprkos višegodišnjoj saradnji.

– Logično je da međusobni napadi eskaliraju u kampanji jer obje stranke imaju srodno biračko tijelo i brinu o svom uspjehu. Ova svađa ne isključuje novi savez SNS i SPS poslije izbora, ali mu i ne doprinosi. Teza da SPS radi sa ostatkom opozicije na rušenju Vučića razbuđuje biračko tijelo naprednjaka, ali je činjenica da se sa Dačićem mora biti obazriv poslije njegovih veleobrta 2008. i 2012. godine.

 večernje novosti