Kosovska policija dječijem ansamblu zabranila prelazak u Makedoniju

Dječije amatersko pozorište “Janićije Popović” Doma kulture iz Gračanice vraćeno je sa prelaza Đeneral Janković, jer policija Kosova nije dozvolila prelazak ansambla zbog, kako kažu, nepotpune dokumentacije, saopšteno je iz gračaničkog Doma kulture.

kosovo-policija

U saopštenju se navodi da je ansambl trebalo da održi predstavu “Školsko zvonce” u Valandovu i Đevđeliji u Makedoniji.

Djeca iz amaterskog pozorišta i radnici Doma kulture “Gračanica” čekali su tri sata na graničnom prelazu da bi im granična policija zabranila prelazak i udaljila ih od kontrolnog punkta, uz obrazloženje da su za sedmoro djece neophodni pasoši i da ne mogu preći granicu sa kosovskim “ekstraktom”, iako je sa ovom istom dokumentacijom pozorište, prošle godine, bez problema putovalo u Makedoniju i igralo predstave u Tetovu i Kumanovu.

Prema važećim kosovskim pravilima, sa ovom dokumentacijom je moguće preći granicu, a sa prelaskom se složila i makedonska policija, a intervenisali su i srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

Vođa puta Srećko Todorović naveo je da je “igra policije s djecom i rukovodstvom ansambla nastavljena tako što je policajac saopštio da je donio papire i da ih samo treba potpisati”.

Kada je Todorović potpisao, upitao je policajca “sada nastavljamo put u Makedoniju”, policajac je odgovorio “ne, vraćate se nazad” i djeca su se vratila.

Dom kulture “Gračanica” ocijenio je da je ovo brutalna diskriminacija, zloupotreba i prevara službenog lica, koje je samovoljno i bez ikakve potrebe ponizilo djecu i umjetnike.

srna