Kontra Oluja u Rijeci: Suprotstavljanje glorifikaciji rata

Reditelj Oliver Frljić, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem Milorada Pupovca i udruženjem “Documenta”, priprema u Rijeci kontra-Oluju, piše Slobodna Dalmacija.

oluja

Kako prenosi list, Frljić želi da se suprotstaviti glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju.

Zbog toga će organizovati ovaj mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, u 8 sati ujutru 5. avgusta u riječkom pozorištu počeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela. Sve one su žrtve rata.

Razgovor sa njima vodiće Vesna Janković, aktivistkinja Antiratne kampanje. Riječ je o projektu “kontrasjećanja”, pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata sa njegove margine i izvan službene istorije.

Oliver Frljić se nada da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu, pa tako ni u Domovinskom, ništa nije crno-bijelo i jednostavno:

“Iako su različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve su ove žene tokom rata proživjele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismijavane ili su trpjele dugogodišnju društvenu izolaciju.”

Neke od njih svjedoče i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričavaju ni na pravoslavnim opelima ni na katoličkim misama za domovinu. Jedan od primjera goovri o tome kako su pojedini drniški Srbi i Hrvati, kad je bilo najgore, jedni drugima spasavali živote.

Događaj kao sekundarni cilj ima i otvaranje debate o ulozi žena u ratu.

Budući da svaka Frljićeva aktivnost u posljednje vrijeme proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veterana rata i desničarskih udruženja.

Skup će, navode organizatori, biti dobro osiguran. b92