NovostiRS/BiH

Komemoracija u Potočarima završena, nije bilo incidenata

0
Сребреница - Поточари - обиљежавање

Komemoracija posvećena obilježavanju 22 godine od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i drugih opština u julu 1995. godine održana je danas u Potočarima.

Сребреница – Поточари – обиљежавање

Nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte nastradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, međunarodne diplomate i članovi diplomatskog kora napustile su ovo mjesto, a delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu koji je uslijedio.

Ove godine bilo je znatno manje stranih delegacija i zvaničnika na komemoraciji nego prethodnih godina.

Nije bilo predsjednika država i vlada i uglavnom su bili predstavnici ambasada i nekoliko ambasadora.

Među njima bio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, ambasadori SAD i Holandije, te više arapskih zemalja, predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji Čedomir Jovanović, lider LDP-a, i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, te bošnjački predstavnici u institucijama Federacije BiH i BiH.

Nakon vjerskog obreda pristupilo se ukupu posmrtnih ostataka u sakralnom dijelu Memorijalnog centra koji se privodi kraju.

Ukopom fragmenata posmrtnih ostataka 71 ekshumiranih i identifikovanih osoba nestalih 1995. godine, završava se današnje obilježavanje 22 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština.

Strane i domaće diplomate i Bošnjaci koji su došli iz raznih krajeva BiH i dijaspore već se razilaze, a ukopu prisustvuju članovi porodica identifikovanih i srodnici.

Današnji skup u Potočarima protiče mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Zbog visoke temperature veći broj osoba zatražio je medicinsku pomoć.
Ni ove godine komemoracija nije prošla bez ratnih zastava Armije BiH, ali u manjem broju.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici danas je izmijenjen i na pojedinim raskrsnicama bilo je kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 16 časova saobraćaj biti normalizovan.

Prema procjenama novinara, ove godine obilježavanju u Potočarima prisustvuje znatno manji broj građana nego prethodne.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani zbog današnjeg obilježavanja 22 godine od bošnjačkog stradanja i sutrašnjeg parastosa za poginule i ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice kojima je na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine ove opštine odata počast.

(Srna)

Sastanak sa rukovodstvom Udruženja penzionera Prnjavor

Previous article

Smrt uživo: Snimala se tokom vožnje i poginula VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti