“Komandant ID je rekao da prodajemo naftu Turskoj”

Bivši pripadnik Islamske države Mahmut Gazi Tatar govorio je za Sputnjik o vezama između džihadističke organizacije i Turske.

 

ID

On je imao 24 godine kada je iz rodnog grada u Turskoj Adijamana otišao u Siriju i kaže da je vidio sve i svašta, od šverca nafte do zatočeništva.

“Ja sam Kurd, imam dva brata. Moj otac je automehaničar. U Adijamanu sam upisao fakultet, ali sam ga u aprilu 2015. godine napustio“, kaže Tatar.

Volontirao je u izbjegličkom kampu u svom gradu kada je, po sopstvenom priznanju, upoznao izvesnog Ahmeta K.

”Pod njegovim uticajem sam počeo da obavljam namaze. Nakon što je naš posao u kampu bio završen, dugo se nismo vidjeli. Onda smo se slučajno sreli u centru grada, počeo sam da pohađam časove Kurana u njegovoj kući. Ahmet mi je pet mjeseci predavao osnove muslimanske vjere. Na obuku smo uvijek dolazili odvojeno, nismo se sretali sa drugim članovima grupe van ove kuće. Ahmet je pričao da je Islamska država jedinstvena prava organizacija, da ona formira islamsku državu širom svijeta i da će uskoro sve zemlje postati kalifat“.

Policija je za njegovim „profesorom“ uskoro raspisala potjernicu i zato je, kako kaže, odlučio da napusti grad i pridruži se Islamskoj državi u Siriji.

I pristao je da ode. U tome mu je pomogao čovjek pod nadimkom Švercer, koji ga je odvezao na tursko-sirijsku granicu.

”Sa još sedamnaest muškaraca (od 17 do 50 godina starosti) prešli smo granicu, na kilometar od turskog prelaza Karkamiš. Nismo sreli nijednog turskog vojnika. U Siriji nas je dočekao član Islamske države Abu Bakr. Poslije nekoliko dana pridružilo nam se još desetak ljudi, a onda smo otišli u kamp za obuku koji se nalazio pet kilometara od granice. U kampu smo pohađali vojnu obuku i časove Kurana. Članovi Islamske države su nas pitali da li želimo da postanemo šehidi, ali ja sam odbio“, kaže on.

Oni koji pristaju, za pola godine prolaze intenzivnu vjersku obuku, a pošto je on odbio, njegova obuka je trajala 70 dana.

”Nekoliko puta su dolazili ljudi iz Turske da nas provjere. Oni nisu imali brade i nisu bili članovi Islamske države“, dodaje on.

Kada je obuka bila završena, dobio je dozvolu da telefonira majci, a ona ga je zamolila da se vrati kući.

”Tada sam počeo da plačem. Ali Islamska država nikome ne dozvoljava da se vidi sa porodicom prvih šest mjeseci nakon učlanjivanja u ovu grupu“, napominje on.

Sjeća se da su komandanti govorili da Islamska država nema namjeru da napadne Tursku.

”Ako sam dobro shvatio, u redovima ove organizacije ratuje oko hiljadu turskih građana.Tokom obuke, u maju 2015. godine, jedan od naših komandanata, Abu Talha, ispričao nam je da njegova organizacija Turskoj prodaje naftu. Prema njegovim riječima, ove pare su pomogle da se reše mnoge finansijske poteškoće. Abu Talha je, takođe, rekao da se nafta prodaje uz posredovanje turskih biznismena, mada nije pominjao imena“, priča on.

Islamska država je svakodnevno slala u Tursku naftu, lož-ulje i benzin u cisternama. A zauzvrat iz Turske i arapskih zemalja redovno su primali raznovrsnu robu, tvrdi on.

Njegovi komandanti nikada nisu pridavali značaj činjenici da Amerika bombarduje njihove položaje, jer su smatrali da to rade kako bi se stvorio privid vazdušne kampanje. Mahmut kaže da su komandanti govorili da spremaju teroristički napad koji bi bio razorniji od onog 11. septembra 2001. godine.

U junu su Mahmuta zarobile Kurdske narodne zaštitne jedinice i on se trenutno nalazi u zatvoru na teritoriji koju kontrolišu ove snage.

„Žao mi je što sam pristupio Islamskoj državi, ali za žaljenje je sada kasno. Ukoliko me Zaštitne jedinice budu izručile u zamjenu za svoje zarobljenike, pripadnici Islamske države će me ubiti zbog toga što sam pričao o njima. S druge strane, ne mogu da se vratim u Tursku — završiću u zatvoru jer sam postao član Islamske države. Nadam se da niko više neće praviti greške poput one koju sam ja napravio. Neka razmisle još jednom, dok ne bude kasno“, poručuje Mahmut.

Sputnjik