Koliko često perete grudnjake?

od redakcija 0

Koliko često perete svoje grudnjake? Nakon jednog nošenja? Jednom sedmično? Jednom, svakih nekoliko sedmica?

Krajem prošle godine blog autorke L.V. Anderson izazvao je popriličnu buru jer je u njemu izjavila kako je pranje grudnjaka jednom mjesečno potpuno normalno. Kondsultujući se sa više od 200 žena, autorka je zaključila kako je normalni period nošenja jednog grudnjaka bez pranja – jedna do dvije sedmice. Ali, kako svaka žena ima više od jednog grudnjaka to znači da će ga prati jednom mjesečno, a često i puno manje. Dakle, prije nego se zgrozite nije riječ o jednom grudnjaku koji je neko nosio neprekidno mjesec dana.

Sportski grudnjaci su, naravno, sasvim druga priča iz očitih razloga – tada se puno više znojimo, a niko od nas ne želi “vonjati” pa se ti grudnjaci moraju, a velika većina nas to i radi, prati nakon svake upotrebe. Osim toga njih je, kao i obične pamučne grudnjake bez žica, lako prati – samo ih ubacite u mašinu. Problematični su oni sa žicama i kojekakvim spužvastim korpicama koji se, po pravilu, peru na ruke.

Isto tako nije svejedno koje je godišnje doba. Sama logika nalaže da se grudnjaci u proljeće, te posebno u ljeto, moraju prati puno češće jer se i puno više znojimo. I to je nešto što će gotovo svaka žena uzeti u obzir.

Jedan njujorški dermatolog Džoš Zaikner ističe kako bi idealno bilo grudnjak prati nakon svakih dva ili tri nošenja. To se eventualno može produžiti na do pet nošenja ako je riječ o osobi koja se jako malo znoji. Prema njemu, žene grudnjake ne peru dovoljno često, a to može imati i negativne posljedice – može uzrokovati iritacije, gljivičnu infekciju ili čak bakterijsku infekciju kože ili korijena dlake. Cijelu priču i pitanja o pranju grudnjaka dr. Zaikner završio je šalom: “Ipak, sve u svemu, nešto rjeđe pranje grudnjaka neće vas ubiti. Još nijednu pacijentkinjuu nisam izgubio zbog prljavog grudnjaka.”

Koliko ih često onda na kraju prati? Generalno vrijedi – što se više znojite, to ih češće treba prati, ali sve ostalo je do svake žene same, kako procijeni i kako joj najbolje odgovara. Ipak, svi se slažu kako isti grudnjak ne bi trebalo nositi dva dana zaredom, jer mu je potrebno vremena da se “odmori” i vrati u početno stanje po pitanju oblika, a i elastičnosti, pa će tako puno duže trajati i ljepše izgledati.

Zanimljiv je i savjet da samo ispiranje vodom produžuje nošenje grudnjaka – jer ćete isprati znoj i ulja s njega, upravo ono što najviše oštećuje grudnjak. Ipak, trebalo bi ga detaljno oprati svakih nekoliko nošenja.

Izvor: žena.rtl.hr

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>