Koks: Vanzemaljci su uništili sami sebe – što i nas čeka

od prnjavorski 0

Ugledni britanski fizičar Brajan Koks smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljce, jer su se oni već uništili prevelikim tehnološkim napretkom i ocjenjuje da to čeka i našu civilizaciju.

brajan-koks

Koks vjeruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji van Zemlje, vjerovatno, dovela do njenog samouništenja.

Ovu teoriju prvi put je 1950. godine iznio fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.

Njegovo pitanje, poznato kao “Fermijev paradoks”, glasi: “Ako bilo koji oblik života sa raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina – zašto još nemamo dokaze o tome?”

Ako je Mliječni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali biti uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.

Koks smatra da je rješenje “Fermijevog paradoksa” sljedeće: “Nije moguć opstanak svijeta koji ima moć samouništenja”.

On vjeruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.

Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.

“Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbježno nadmašuje razvoj političke stručnosti – što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome”, upozorava Koks, a prenose naučni portali.

srna

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>