NovostiRS/BiH

Ko su nova lica u Narodnoj skupštini RS?

0

Desetine novoizabranih poslanika Narodne skupštine RS ranije nismo viđali u skupštinskim klupama, ali je dobar dio njih već poznat po funkcijama koje su do sada obavljali.

Vjerovatno će, kao i do sada, biti i onih koji su izabrani, a neće u parlament zbog zadržavanja stare pozicije ili odlaska na novu, ali će, u svakom slučaju, skupštinski sastav biti veoma zanimljiv.

Posljednji dostupni izborni rezultati potvrdili su i ranije da će SNSD u parlamentu RS imati najviše mandata.

Neke od njih ranije nismo viđali u skupštinskim klupama. U pitanju su Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, Slobodan JavorDražen Vrhovac, Darko Tomaš (načelnik Prnjavora), Saša Popović, Ognjen Žmirić, Mara Milošević, Aleksandar Subotić, Nedeljko Ćorić, te Milutin Tasovac.

U NS RS bi iz SNSD-a, prvi put, trebalo da uđu i Ljubomir Mrda, direktor “Elektrodistribucije” Pale, i Pero Petrović, delegat u Vijeću naroda RS, te Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Osim njih, SNSD će imati i poslanike koji su to bili i u mandatu na izmaku ili u nekim od ranijih. U pitanju su, između ostalih, Gordana Tešanović, direktor Doma zdravlja Banjaluka, te visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, koji se iz Sarajeva, gdje je obavljao niz funkcija, vraća u skupštinske klupe u grad na Vrbasu.

Boje SNSD-a u parlamentu Srpske trebalo bi da zastupa i aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim Igor Žunić, koji je već bio poslanik, baš kao i Goran Jerinić, Milica Lovrić, Obren Marković, Dušica Šolaja i Ilija Tamindžija.

Svoje mjesto u Narodnoj skupštini RS osvojili su i aktuelni gradonačelnik Zvornika, SNSD-ov Zoran Stevanović, koji je u parlamentu Srpske već sjedio, baš kao i Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

“Novajlije” u NS RS ima i SDS. Iz te stranke u skupštinske klupe prvi put sjedaju Milan Tubin, Željko Babić, Zoran Vidić, Nebojša Marić, Danijel Jošić, Darko Mitrić, Nebojša Vukanović, kao i Darko Babalj, koji je bio delegat u Domu naroda BiH, ali sada ide u NS RS.

Osim njih, u redovima SDS-a ima i poslanika koji su to i ranije bili, a u pitanju su Branko Butulija, Kostadin Vasić, Tomica Stojanović, Davor Šešić, te Miladin Stanić.

Iz DNS-a su potvrdili da su izbornim rezultatima zadovoljni, a pored nekih već provjerenih imena, u NS RS će imati i ljude koji ranije nisu bili narodni poslanici. Riječ je o aktuelnom ministru prosvjete i kulture Danetu Maleševiću, uspješnom bankaru Milanu Radoviću, te Đorđu Popoviću, Aci Stanišiću, Dušku Miletiću, te Slavku Dangubiću, izvršnom direktoru za ekonomske poslove u “Elektro-Hercegovini”.

DNS-ovi Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik NS RS, te raniji poslanici Duško Ivić, Slavko Gligorić, Milan Dakić i Spomenka Stevanović, ponovo su osvojili mandat.

I Socijalistička partija ima nove snage u parlamentu Srpske – Gorana Selaka, direktora Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, Ristu Marića, direktora “Šuma Srpske”, te Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a novajlije su i Savo Vujić, te Maksim Skoko.

Društvo u NS RS trebalo bi da im pravi stranački kolega i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

U ime PDP-a, nova lica u Skupštini su Dalibor Grabež, te budući najmlađi poslanik Draško Stanivuković, kao i njegov stranački kolega Igor Crnadak, aktuelni ministar inostranih poslova BiH. PDP-ov kadar Milan Švraka i Milenko Vićanović ranije su bili poslanici, a ponovo su osvojili mandat.

Lider NDP-a Dragan Čavić ponovo će imati priliku da stane za skupštinsku govornicu. Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka, izabrana je za poslanika prvi put.

Koaliciju “Zajedno za BiH” u NS RS će predstavljati Edin Ramić i Senad Bratić, koji već imaju iskustva u parlamentu RS.

nezavisne novine

Poskupljuje parking u Banjaluci?

Previous article

Naftna mrlja uočena u Savi nakon eksplozije u Rafineriji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti