NovostiSvijet

Ko je “vozač smrti” sa Menhetna?

0

Osumnjičeni za napad u Njujorku Sajfulo Saipov, koji je usmrtio osam i ranio 11 ljudi, stigao je u SAD iz Uzbekistana 2010. godine.

Saipov je, kako piše BBC, rođen 1988. godine, a vjeruje se da je živio u Ohaju, na Floridi i u Nju Džersiju od kad je dobio dozvolu za rad u SAD.

Uzbekistanac i bloger Mirakhmet Muminov rekao je da je Saipov, koji je oženjen i otac troje djece, postao agresivan nakon što se radikalizovao putem interneta.

Njih dvojica upoznali su se u Ohaju, nako što je Saipov došao u SAD.

“Nije bio obrazovan i nije poznavao Kuran prije svog dolaska u SAD. Kada je došao ovdje bio je normalan”, rekao je Muminov.

Međutim, on dodaje da je Saipov postao depresivan, da se izdvojio iz zajednice i da je postao bijesan pošto nije uspjevao da nađe posao kao vozač.

“Zbog njegovih radikalnih pogleda često se svađao sa drugim Uzbekistancima i preselio se na Floridu i potom sam izgubio kontakt sa njim”, rekao je bloger.

Kako je dodao, oko 70.000 Uzbekistanaca trenutno živi u SAD, većina je u Njujorku, ali ima ih na Floridi, uglavnom u Orlandu, u Čikagu i Ohaju.

Jedini problem sa zakonom, Saipov je imao prošle godine u Misuriju zbog kršenja zakona u saobraćaju.

Kako piše New York Times, Saipov je došao u SAD sa veoma slabim znanjem engleskog i tražio je posao kao vozač kamiona ili Ubera.

“Bio je dobra osoba kada sam ga poznavao. Dopalo mu se u SAD. Bio je srećan i govorio da je sve OK. Nije izgledao kao terorista, ali ga nisam znao iznutra”, rekao je njegov poznanik Kobiljn Matkarov.

Tramp: Terorista je ušao preko programa lutrije za vizu

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je državni vizni sistem nakon napada u Njujorkuu kome je poginulo osam ljudi.

On je okrivio demokrate i zatražio program za imigrante koji bi se bazirao na “zaslugama”.

“Terorista je ušao u našu zemlju preko programa lutrije “Vize različitosti”, djelo Čaka Šumera. Želim da se vize zasnivaju na zaslugama”, napisao je Tramp na Twitteru.

Dalje je on rekao da ne treba više da postoje lutrijski sistemi koje su uspostavile Demokrate i da SAD moraju da budu mnogo čvršće i pametnije.

U napadu kamionom imigranta iz Uzbekistana sinoć je u Njujorku poginulo osam osoba. Napadač je uhapšen.

tanjug

Rođena hiljadita beba začeta vantjelesnom oplodnjom u RS

Previous article

Preminuo bivši igrač Ajaksa u 35. godini

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti