NovostiRS/BiH

Ko je naredio prisluškivanje funkcionera Srbije?

0

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) zaista već pola godine provodi pojačane bezbjednosne mjere koje uključuju “posebno promatranje” funkcionera iz Republike Srbije, a pod kodnim nazivom “Ušće”, proizlazi iz dokumenta OBA o nadzoru čije je postojanje danas i zvanično potvrđeno.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, “Nezavisnim” je rekao da posjeduje ovaj dokument koji govori o posebnim mjerama za susjednu zemlju, doduše nepotpisan od strane najviših zvaničnika OBA. “Dokument nije potpisan od direktora OBA, a ni njegovog zamjenika”, rekao je Mektić, a to potvrđuje i faksimil dokumenta koji su pojedini mediji već objavili.

No, za razliku od direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice i njegovog zamjenika Trifka Buhe, potpise su stavili stručni savjetnik Ekrem Pita kao inicijator, te Miloš Šavija, šef odjela u Direktoratu za operacije, i Ivan Filipović, stručni saradnik. “Nezavisne” nezvanično saznaju da se o dokumentu, iako označenom kao strogo povjerljiv, žestoko raspravlja i u bh. parlamentu, te da je on, ipak, originalan.

“Ovo je skandal, veliki. Treba to da se raspravi i da vidimo jesmo li za dobrosusjedske odnose ili smo u ratu sa susjednom Srbijom, a da to građani i ne znaju”, kazao je izvor “Nezavisnih”. S druge strane, Damir Bećirović (DF), član Parlamentarne komisije za nadzor nad OBA, kaže da je imao priliku pogledati taj dokument, ali da ne zna šta je potpisano, a šta nije. “Iz onoga što sam vidio ne može se tumačiti da li se radi o originalnom dokumentu ili ne, jer je i  osoba koja ga je poslala iz NS RS  prekršila Zakon o zaštiti podataka, jer je kopirala, ukoliko se radi o originalu, tajni dokument i poslala ga poštom, što je smiješno i nedopustivo.

A u onom što piše u dokumentu i što se nalazi, ukoliko je originalan,  ne vidim ništa sporno. Nije riječ o onome što neki mediji tvrde da se vodi specijalni rat i da je Srbija neprijateljska zemlja. U tome sam vidio samo određeni  odgovor institucija BiH koje su nadležne za taj posao

. Ništa drugo”, rekao je Bećirović komentarišući ovaj skandal. “Iz Narodne skupštine RS nije poslat nikakav dokument. Nema ga zavedenog u pošti koja je izašla iz NS RS”, zvanični je komentar koji su “Nezavisne” dobile u ovom zakonodavnom tijelu. Staša Košarac (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da je ovo veoma loša poruka koja u Srbiju odlazi iz BiH.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH,  rekao je juče da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH i Kolegij Vijeća ministara moraju odmah da otvore pitanje sprovođenja pojačane obavještajne mjere OBA prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju.

“Očekujem da se dođe do prave istine i da na osnovu toga budu preduzete aktivnosti. Očekujem da svi koji su nadležni za to daju odgovore na ova pitanja koja se pojavljuju u javnosti”, izjavio je Bosić. Darko Babalj (SDS), delegat u Domu naroda BiH i član Komisije, rekao je da je pročitao dokument, te da mu je čudno da se on prvo pojavio u medijima, a ne u Komisiji. Zatražio je da se što prije sazove sjednica Komisije kako bi se ova situacija raščistila.

Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Komisije za nadzor nad OBA, najavio je da će sjednicu sazvati čim se steknu uslovi za to i bude imao kvorum. Iz OBA danas nismo mogli dobili nikakav komentar o ovom slučaju. Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao je da Vijeće ministara nije o tome raspravljalo.

“Tražićemo od onih koji su za to nadležni da se ispita svaki detalj koji bi bio potreban da se ispita i radi javnosti i zakonitosti rada u određenim institucijama”, rekao je Šarović. Dan ranije, inače, o ovome je govorio i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, kazavši da ima određene informacije iz bezbjednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su vjerovatno na teritoriji BiH neki od srbijanskih funkcionera bili pod mjerama nadzora.

nezavisne

Šta sve možete da uradite sa komadom folije

Previous article

Narodno vjerovanje koje donosi sreću: Evo zašto ne treba da jedete piletinu u novogodišnjoj noći

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti