Ko će biti sljedeći predsjednik SAD, vlasnik Facebooka ili reper?

Na izborima za američkog predsjednika 2020. godine mogli bi se sučeliti osnivač Facebooka Mark Zakerberg i reper Kanje Vest, navode zapadni mediji.

“Gardijan” piše da Zakerberg sve manje liči na direktora koji vodi jednu od najvećih kompanija na svijetu, a sve više na čovjeka koji se sprema u pohod na Bijelu kuću.

Zakerberg je počeo da obilazi Ameriku i više se ne smatra ateistom (deklarisani ateisti nemaju šansi na američkim izborima).

Početkom godine, Zakerberg je objavio da želi da upozna ljude u svakoj američkoj saveznoj državi.

Zatim je objavio pismo od 5.700 riječi o budućnosti Facebooka, za koje su mnogi rekli da više zvuči kao politički govor.

Prošle sedmice, neočekivano je posjetio jednu porodicu u Ohaju čiji su članovi, inače tradicionalno privrženi Demokratskoj stranci, na prošlim izborima glasali za Donalda Trampa.

Susreo se i sa studentima muslimanima na univerzitetu u Mičigenu, sa zavisnicima od lijekova, radnicima u “Fordovoj” fabrici, te mnogim drugim društvenim grupama.

“Gardijan” navodi da bi ideja o Zakerbergovoj kandidaturi u vrijeme mandata Baraka Obame zvučala neobično, ali sada, kada u Bijeloj kući zvijezda rijaliti-šoua drži kod sebe nuklearne šifre, ta mogućnost više ne izgleda neozbiljno.

Sam Zakerberg negirao je da želi biti predsjednik SAD, ali anketa u “Silicijumskoj dolini” dala je većinski pozitivan odgovor Zakerbergovoj eventualnoj kandidaturi.

Zakerberg, kao osnivač društene mreže sa 1,8 milijardi korisnika, već jeste istinski lider slobodnog svijeta, smatraju njegove pristalice.

Neki američki mediji nadaju se da bi u američkoj predsjedničkoj trci 2020. godine mogli vidjeti Zakerberga protiv slavnog repera Kanje Vesta u borbi za nominaciju Demokratske stranke.

Vest je već izjavljivao da bi se kandidovao za predsjednika SAD na idućim izborima.

srna