Klub Srba u Domu naroda nije došao na sjednicu zbog Izetbegovića

Klub naroda delagata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH saopštio je danas da je njihov nedolazak na sjednicu Doma naroda PSBiH odgovor na postupak člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Naš nedolazak na sjednicu Doma naroda PSBiH je bio odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak Bakira Izetbegovića u vezi revizije presude BiH protiv Srbije. O nedolasku na sjednicu smo blagovremeno obavijestili Kolegijum Doma naroda, što je za rezultat imalo i odlaganje sjednice”, saopštili su delegati iz Kluba Srba, Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić.

U saopštenju se navodi da je to i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da se nijedna odluka u institucijama BiH ne može donijeti bez bilo kog naroda.

Suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma je konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju revizije izostalo”, smatraju u Klubu srpskog naroda.

Oni su istakli da je ovo prilika da se ukaže na neproduktivan rad Savjeta ministara BiH. To je, kako kažu, vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni  koji su od interesa za evropski put i život građana.

“Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Savjetu ministara nisu našli zakoni koji su uslov MMF-a, kao što je Zakon o akcizama i dr”, stoji u saopštenju.

Oni su odbili izjave pojedinaca koji su rekli da potez Kluba delegata iz reda srpskog naroda predstavlja bojkot bh. institucija.

“Odbijamo izjave pojedinaca da se radi o bojkotu institucija, a posebno osuđujemo trčanje za prizivanjem ‘u pomoć’ međunarodnih institucija na koje su se pojedinci navikli u prošlosti da intervenišu u Bosni i Hercegovini. Postavlja se pitanje gdje su ti isti bili u slučaju revizije”, zaključeno je u saopštenju Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH.

nezavisne