Kivi u Kotorskom: Od četiri sadnice – 100 kilograma

Sa četiri sadnice ubrao je stotinak kilograma, pohvalio se nesvakidašnjom berbom Husein Trnjanin, koji je u Kotroskom uzgojio kivi. Da prošla zima nije bila oštra, bilo bi kaže i desetak kilograma više. Rasad je prije šest godina stigao iz Slovenije, a pretprošle je ubrao prve plodove.

Loza je nalik vinovoj, a slično se i gaji.

“Interesantno je da tu nema nikakvog specijalnog tretmana, u prolječe se obreže kao grožđe postoji specijalno đubrivo umjetno možda l kilogram na dvije sadnice godišne to je sve, dosta vode”, rekao je Husein Trnjanin, Kotorsko.

Odlikuje ga bujna vegetacija, pa grane godišnje narastu i do pet metara. Ima mušku i ženski sadnicu.Prva je tu zarad oplodnje, druga rađa. Kod Huseina bogato, hvali se, jer su njegovi plodovi krupniji od onih koji kupujemo.

“Najkrupniji je bio kad sam ubrao 214 grama evo sad smo vagali otprilike 200 grama takvog ja dosad nisam vidio. Dosta vlage, ukopavanje, ja bih se usudio reći možda i malo ljubavi“, rekao je Husein.

Ovogodišnji rod kivija će da podijeli prijateljima i komšijama. Nakon berbe do degustacije treba sačekati 15-30 dana, ali bez problema može da se čuva u hladnijim prostorijama.

I sadnice su otporne na niske temperature pa ne izmrzne ni u oštrije zime. Kivi nije jedino što krasi Huseinovo dvorište. Uzgoj voća mu je hobi, a uz kivi tu su mandarina, limeta i manje poznata asimina, čije plodove tek očekuje.

atv