BalkanNovosti

Kineska svemirska stanica bi mogla da padne kod Hrvatske?

0

Evropska svemirska agencija (ESA) već je suzila moguće mjesto pada kineske svemirske stanice “Tiangong-1”, uključujući i nekoliko evropskih zemalja koje će se suočiti s vatrenim krajem rada ove stanice početkom 2018. godine.

Agencija će voditi međunarodnu kampanju za praćenje kineske svemirske stanice koja je započela svoje spuštanje na Zemlju zajedno s još 12 drugih svemirskih agencija iz cijelog svijeta.

Očekuje se da će većina stanice izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u saopštenju za medije ESA, prenosi RT.

“Zahvaljujući geometriji orbite stanice, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43 stepena sjeverno ili južnije od 43 stepena južno”, kaže Holger Krag, šef kancelarije ESA za svemirski otpad.

Ove širine pokazuju da će Španija, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka možda svjedočiti plamenoj kiši otpada ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi.

Hrvatska je takođe jedna od zemalja gdje bi otpaci mogli da padnu.

“Datum, vrijeme i geografski trag ulaska može se predvidjeti samo s velikim nesigurnostima. Čak i prije povratka, može se procijeniti samo veliki vremenski i prostorni raspon”, dodao je Krag.

“U istoriji svemirskog letenja nikada nije potvrđena ni jedna žrtva zbog pada svemirskih otpada”, dodaju iz agencije.

ESA je preuzela vodeću ulogu kampanje za praćenje testiranja koju provodi Odbor za koordinaciju internih agencija (IADC). IADC se sastoji od više evropskih svemirskih agencija, uključujući NASA, Roscosmos, JAXA iz Japana, ISRO Indije, KARI iz Južne Koreje i kineski National Space Administration.

Članovi IADC-a će udružiti svoja sredstva kako bi pratili vjerovatnu tačku pada stanice na Zemlju, predviđajući  vremenski prozor u kojem će stanica Tiangong-1 “Nebeska palača” konačno pasti.

Stanica je trenutno u orbiti na nadmorskoj visini od 300 km, putujući brzinom od oko 7 km u sekundi.

“Cilj je unakrsno provjeriti, unakrsno analizirati i poboljšati tačnost predviđanja svim članovima”, napisala je agencija u svom saopštenju.

Stanica je napuštena 2013. godine, a od 2016. nije bilo nikakvog kontakta s njom.

Očekuje se da će letjelica nekontrolisano ući zemljinu atmosferu između januara i marta 2018. godine. ESA je provela sličnu kampanju 2013. godine prilikom nekontrolisanog ulaska njenog satelita GOCE.

(Express.hr)

Ljekari bili šokirani: Prijedočanin ruci donio svoju odsječenu šaku

Previous article

(FOTO) SLIKA ZBOG KOJE JE SVET POLUDEO: Niko ne zna tačan odgovor, a rješenje je nikad jednostavnije!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan