MagazinZanimljivosti

Kazne u crkvi zbog odbrane Darvina: Uskraćena parohijska služba

0

Grupa profesora i asistenata Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Beogradu je kažnjena zbog Darvinove teorije, pišu Večernje novosti.

Kako se navodi, kazne su izrečene zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim tijelima i medijima Srpske patrijaršije.

Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima “Novosti”, ona se odnosi na dio profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama. Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vjernicima.

“Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije. Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamjereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve“, kaže sagovornik “Novosti” iz Patrijaršije SPC.

Javni apel koji je potpisala grupa od deset profesora i nastavnika PBF u vezi s teorijom evolucije bila je i tema nedavno završenog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora. Najvišem tijelu SPC potpisnici ovog su se obratili pismom u kojem su arhijerejima objasnili svoje motive za oglašavanje i obrazložili argumente iz teksta apela.

“Razmotren je i jedan izlišan i u suštini besmislen problem. Riječ je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu “dogmatizovanoj” u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao tvorcu svijeta i biblijske povesti o stvaranju. Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vjere u Boga tvorca (zdravi i pravi kreacionizam). Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namjere i zamisli, uopšte nije bila potrebna”, navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

(b92)

Pjevač Dado Glišić na ispitivanju u policiji

Previous article

Arapi kupuju zemlju Srba i Hrvata na području Posavine od Dervente do Odžaka

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin