Kardinalu Puljiću smetaju izjave patrijarha Irineja o RS

Nadbskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju u kome je izrazio “nevjericu” zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

puljic-irinej-700x402

Kako prenosi Hina, Katolička pres agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) danas je objavila da je kardinal Puljić pismo patrijarhu Irineju, u ime svih biskupa iz BiH, pismo uputio još 8. februara.

Puljić kaže da je ono što je srpski patrijarh rekao u Banjaluci izazvalo “nevjericu, zgražanje i razočaranje”, posebno izjava da je Republika Srpska utemeljena na Božjoj istini i pravdi.

Tako nešto, piše u kardinalovom pismu, “u potpunoj je opreci” sa onim što se zbivalo tokom rata, “prouzročivši brojne smrti, progone i patnje”.

Između ostalog, u pismu se navodi da je sa prostora RS nasilno protjerano oko 140.000 katolika, i da ih tamo danas nema više od 10.000, što je tek šest odsto predratnog broja.

Katolički biskupi, takođe, ističu da je nesporno da su tokom rata u BiH stradali i pravoslavni, kao i muslimani, kao i da sve žrtve treba jednako vrjednovati, a onima koji pate od posljedica rata treba pomoći.

“Bratski Vas pozivam i iskreno molim da nam pomognete izgraditi istinski i trajan mir među svim ovdašnjim ljudima i narodima, te našim Crkvama i vjerskim zajednicama, koji neće biti utemeljen na bezakonju i sili jačeg, na iskorenjivanju drugih i drugačijih, nego “na istini Božjoj, na pravdi Božjoj”, jer samo takav mir jest u Bogu utemeljen i može imati zdravu i zajamčenu budućnost kakvu svi mi priželjkujemo”, stoji u pismu kardinala Puljića patrijarhu Irineju.

tanjug