Karabatić: Ja sam i Srbin i Hrvat, na to sam jako ponosan

Nakon devet godina Nikola Karabatić će opet zaigrati u Areni Zagreb i opet protiv Hrvatske.

“Ma, ništa ne znači ta utakmica iz 2009. Nisam još gledao Hrvatsku na ovom turniru, ali oni su strašno jaki. Naročito kad igraju kod kuće, pred ovakvom publikom. Svakom će s njima biti jako teško. Naravno da je igrati bez Duvnjaka teško jer je Dule najbolji igrač na svijetu i nije lako zamijeniti ga, ali mislim da Hrvatska ima odličan tim, da se svi ostali bore za ekipu. Vidjeli smo isto kako publika bodri ekipu”, rekao je  Karabatić u Areni Zagreb.

Nikolin otac Branko je iz Vrsina kraj Trogira, a svake godine odmara u Hrvatskoj.

Ja sam i Srbin i Hrvat. Imam korijene u obje zemlje i na to sam jako ponosan. Francuska je moja domovina, ali mi je drago što vučem korijene iz bivše Jugoslavije. Hrvatska je predivna zemlja, obožavam je. Svako ljeto sam kraj Trogira, tamo imamo kuću. Nekim mojim prijateljima je san otići na Tajland, a ja im govorim da nisu normalni i da sat i pol leta od Pariza mogu uživati u najljepšoj zemlji na svijetu”, rekao je Karabatić u intervjuu za francuske medije.

Francuska nabila komplekse Hrvatskoj

U malo kojem sportu je jedna zemlja drugoj nabila toliko kompleksa koliko je Francuska Hrvatskoj u rukometu. Nevjerovatan je niz važnih, ključnih utakmica koje su Francuzi dobili, dok bi Hrvatima uglavnom prepustili utakmice u grupi ili rijetke bljeskove u nokaut susretima.

Zadnji put  Francuze su Hrvati dobili, “kad je bilo bitno”, na SP-u u Španiji 2013. godine. Moćna, razigrana Hrvatska razbila je Francusku koja je mijenjala generaciju u četvrtfinalu 30:23. Nakon toga uslijedili su porazi u grupama na EP-u 2014. i 2016. godine, a zadnju pobjedu protiv svog najvećeg rivala Hrvatska je upisala u Riju u 4. kolu takmičenja po grupama.

Od 24 međusobne utakmice Francuska je dobila čak 15, Hrvatska osam, a jedna je završila neodlučeno. Od 2005. do danas u nokaut fazi susreli su se devet puta i šest puta su Hrvati izgubili. Mijenjala se hrvatska reprezentacija, mijenjala se i francuska, ali u tih 13 godina velikog rivalstva Nikola Karabatić je jedan od rijetkih koji je ostao.

Karabatić se Hrvatima unio u lice

Fantastični lijevi vanjski hrvatsko-srpskih korijena izluđivao je Hrvate na svakom velikom takmičenju, a najbolniji u nizu poraza bio je onaj u Areni u finalu SP 2009. godine. Isprovocirao je Ivana Balića koji mu se unio u lice pri 18:18 pa onda u 53. minutu postigao gol za vođstvo Francuske od dva razlike od kojeg se Hrvati nisu oporavili i izgubili 24:19.

Godinu dana kasnije dao je Hrvatskoj šest golova u finalu EP u Beču, vodio je tim i do pobjede u polufinalu OI 2012.

(index.hr)