NovostiRS/BiH

Kandić se izjasnio da nije kriv za pružanje podrške terorističkoj organizaciji ID

0

Mirsad Kandić, koji je uhapšen u BiH zbog sumnje da je umiješan u terorističke aktivnosti, izjasnio se pred sudom u Bruklinu da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sud mu je odredio pritvor, a ako mu bude dokazana krivica, on će se suočiti sa doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja.

Kandić je u utorak, 31. oktobra, letom sa Aerodroma Sarajevo izručen u SAD, gdje ga je dočekala optužnica od šest tačaka, među kojima je ona koja se odnosi na pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

On se tereti da je, nakon što je u decembru 2013. godine otputovao u Tursku, gdje se povezao sa pripadnicima “Islamske države”, uz pomoć interneta pomagao islamističkoj organizaciji da regrutuje nove članove.

Iz tužilaštva SAD je saopšteno da je Kandić sa potencijalnim regrutima komunicirao preko više od stotinu “Tviter” naloga.

Rojters prenosi da je jedna od osoba koje je Kandić regrutovao Australijanac DŽejk Bilardi, poznatiji pod nadimkom “DŽihadi DŽejk”, koji je izvršio samoubilački napad u Iraku 2015. godine, a kome je Kandić 2014. godine pomogao da iz Sidneja otputuje u Istanbul i lično ga ohrabrio da izvede napad.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 31. oktobra da je učestvovalo u lociranju i izručenju u SAD jedne osobe sa područja Kosmeta koja se dovodi u vezu sa terorizmom. On je uhapšen u Sarajevu i izručen SAD.

Kandić je rođen u Peći, a u SAD je živio na osnovu “zelene karte” koju su mu dodijelile američke vlasti. Živio je Bruklinu, a SAD je napustio 2013. godine koristeći lažna dokumenta.

U međuvremenu se, zahvaljujući posjedovanju više lažnih dokumenata, gotovo neometano kretao širom regiona i Evrope. U trenutku hapšenja, Kandić je kod sebe imao lažna dokumenta, odnosno lažnu ličnu kartu Crne Gore na prezime Radončić.

Vilijam Svini, koji se nalazi na čelu njujorške kancelarije FBI izjavio je da je Mirsad Kandić putovao u inostranstvo “s ciljem da ubije američke vojnike”.

Takođe je potvrdio da je koristio više lažnih identiteta kako bi prošao stroge, aerodromske kontrole. Njegova krajnja destinacija je bila Turska, gdje se pridružio terorističkoj grupi.

Kandić je, prema Svinijevim riječima, živio u Bronksu i Bruklinu, a od jula mjeseca nalazi u pritvoru u Sarajevu;

“On je sada u Njujorku, nije više slobodan, nalazi se u federalnom pritvoru i biće izveden pred lice pravde”, rekao je Svini, dodavši da Kandić može dobiti i doživotnu kaznu zatvora.

Džejms Branden, Kandićev advokat po službenoj dužnosti, nije komentarisao izjavu Vilijema Svinija, samo je potvrdio da se izjasnio da nije kriv.

srna

Dodik: Izvinjavam se Buhi

Previous article

Odrekle su se seksa da bi imale bolje telo – pogledajte kako sada izgledaju (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti