NovostiSvijet

Kameron: I rat je moguć ako odemo iz Unije

0

Britanski premijer Dejvid Kameron tvrdi da bi izlazak Britanije iz EU mogao da dovede do rata, prenosi list “Politiko”.

20160509120203_368705

Kameron smatra da je EU pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su decenijama ratovale, navodi list dijelove Kameronovog govora, koji će on održati u Londonu povodom referenduma. “Možemo li biti sigurni da su mir i stabilnost našeg kontinenta definitivno sigurni? Da li je to rizik koji smo spremni da preuzmemo”, stoji u njegovom govoru.

Kameron navodi da je ono što se događa u susjedstvu važno za Veliku Britaniju. “To je bilo tako 1914, 1940. i 1989. godine. Ako stvari u Evropi krenu krivim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posljedice”, upozorava Kameron, koji je zagovornik ostanka Britanije U EU. S Kameronom se slaže i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji tvrdi da će referendum o “Breksitu” imati nemjerljive posljedice za saradnju u Evropi.

“Apsolutno ne želim spekulisati o posljedicama jer sam uvjeren da će Britanci donijeti razumnu odluku”, navodi Junker. Kameron je nakon postizanja sporazuma sa EU i socijalnih i drugih benefita koji su dati kao posebno pravo Britancima odlučio da podrži ostanak Britanije u EU.

Mnogi članovi njegove stranke, uključujući i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonstona žele izlazak Britanije iz EU. I među laburistima i još nekim dijelovima stanovništva, kao i manjim evroskeptičnim strankama, veliki je otpor ostanku Britanije u EU. Referendum će biti održan 23. juna, a ankete daju prednost pomalo i jednima i drugima, pa analitičari prognoziraju tijesan rezultat.

srna

Čuvena kantautorka Jadranka Stojaković ispraćena na vječni počinak sa gitarom (FOTO)

Previous article

Štrbac: Tanja Belobrajdić svoje zločine pripisala Srbima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti