MagazinZanimljivosti

Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta u BiH

0

Meteorolozi kažu da ovog ljeta u BiH možemo očekivati nekoliko toplotnih talasa s visokim dnevnim temperaturama, ali i dosta naoblake, grmljavine i padavina.

Prema njihovim prognozama, ovo ljeto će biti toplije od prosjeka, s više sunčanih i toplijih dana nego prethodne godine. Veća temperaturna odstupanja očekuju se u julu, a najmanja odstupanja u odnosu na višegodišnju normalu u avgustu. “Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih perioda. Istovremeno, mogući su i izrazito topli periodi u vidu tzv. toplotnih talasa, čija je najveća mogućnost za pojavu u julu.

Tokom ljeta očekuju se duži sušniji periodi, ali i periodi kada bi usljed uobičajenih ljetnih pljuskova, za relativno kratko vrijeme, mogla da padne veća količina kiše. Najjači signal za sušni period je krajem juna i početkom jula”, pojašnjava Dženan Zulum, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS kaže da će toplotni talasi s visokim dnevnim temperaturama ovog ljeta trajati po nekoliko dana.

“Čak deset dana u junu nas očekuju pojave grmljavine, što znači da će biti razvoj lokalnih oblaka koji mogu dati veće količine padavina. Međutim, ukupna količina padavina u junu biće u granicama višegodišnjeg prosjeka”, navodi Nebojša Kuštrinović, meteorolog. Dodaje da će se jutarnje julske temperature kretati od 16 do 20 stepeni, dok će maksimalne dnevne biti od 28 do 30, a pred sam kraj ovog mjeseca temperatura će dostići i 33 stepena.

Ovakvo vrijeme uglavnom nije biometeorološki povoljno za stanovništvo i nosi najviše faktore rizika za hronične bolesnike. A kada je u pitanju poljoprivreda, Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da poljoprivrednici strahuju od crnih oblaka i da bi grad napravio ogromne štete u poljoprivredi. “Svima preporučujem osiguranje, jer to je jedini način zaštite”, savjetuje on.

 

nezavisne

Mag.put Prnjavor-Derventa: Sudarili se kamion i motociklista

Previous article

Ubijeno šest, a ranjeno više od 30 osoba u napadima u Londonu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin