Kako je Banja Luka izgledala prije zemljotresa 1969. godine

od redakcija 0

Zemljotres je devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 osoba je teže i lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpjela znatne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa znatno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prekinula proizvodnju.

Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su tek započetu školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija. I upravo nad tom urbanizacijom mnogi stariji Banjalučani danas uzdišu, prisjećajući se kako je Banja Luka nekada izgledala.

A kako je Banja Luka izgledala prije zemljotresa, kada nije bilo većine objekata po kojima je Banja Luka danas prepoznatljiva, možete pogledati na fotografijama.

klix.ba

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>