Kako izvaditi krpelja

Zbog toplog i lijepog vremena, sve više vremena provodimo u prirodi, a u velikoj i gustoj travi uvijek vreba opasnost od ovog instekta…

Svi mi volimo da vikend provedmo pored rijeke, u šumi ili parku, a ako se u taj provod ubaci i neka hrana, onda je dan savršen. Međutim, nikada se ne možemo potpuno opustiti kada znamo da u travi vrebaju krpelji koji mogu biti i prilično opasni.

Mnogi ne znaju da krpelji prenose Lajmsku bolest koja može biti prilično opasna. Simptomi ove bolesti su slični kao kod gripa, pa je zato teško utvrditi na početku da se radi o Lajmskoj bolesti, a kada se simptomi pogoršaju onda bolovanje postaje još teže, sa većim bolovima i visokom temperaturom.

Zaraženi krpelji su ti koji uglavnom prenose ovu bolest, a problem sa krpeljima je taj što mogu proći dani, prije nego što primijetimo da smo ujedeni.
Ako primijetite da se na vašoj koži nalazi krpelj, onga ga morate pažljivo izvaditi. Potrebna vam je sterilna pinceta kojom ćete izvaditi krpelja.

Nekada su nas učili da prvo namažemo mjesto gdje je krpelj kako bi se on ugušio i onda da ga izvadimo van. Danas znamo da krpelj koji se guši ispušta puno sline i time se znatno povećava vjerojatnost zaraze. Krpelja treba izvaditi živog.

Jako je važno da mjesto gdje je krpelj ne mažete kremom, uljem i sličnim sredstvima.

Sve što treba da uradite jeste da krpelja uhvatite pincetom što bliže koži i da čvrstim hvatom lagano podignete pincetu i tako ga iščupate van. Ubod zatim očistite alkoholom i dezinfikujte i tako ćete se najbezbjednije riješiti ovog krvavog insekta.