Kad vidite kako se sibirska djeca brane od bolesti, zalediće vam se krv u žilama

od prnjavorski 0

Stigli su nam debeli minusi, mediji nas plaše izrazima „polarno“, „sibirsko“, „orkansko“ i „nikad viđeno“, a roditelji brže bolje svoju decu zabundavaju i napolje eventualno puštaju samo za vreme sunca – i to na kratko. U severnoj Evropi imaju drugačiji recept.

U Srbiji je ovo nezamislivo: Evo šta deca iz severne Evrope rade na minus.

Naravno da ne možemo da se poredimo s ljudima koji su i više nego navikli na takve „polarne“ uslove, ali ipak – nemojmo se ni zgražati nad njihovim navikama. Jer zgražavanje je nešto što će sigurno biti prva reakcija nakon što pogledate ovaj video.

Ipak – tako se to zapravo radi. Da bi telo bilo spremno da se odbrani od spoljašnjih (polarnih) uslova treba biti čvrst i zdrav i zato klinci u severnim delovima Evrope pod obavezno uživaju u ovakvim tretmanima.

 

Prvo sauna u kojoj se dobro zagReju, potom golišavi trče na sneg gde se zalivaju kantama promrzle vode, dobro se isperu, malo protrčkaraju, malo se grudvaju i nakon 2,5 minuta trče nazad u toplo na grejanje uz šoljicu vrućeg čaja.

 

To je praksa kojom pročišćavaju svoje telo i pomažu mu da se bolje aklimatizuje, prilagodi uslovima i za čak 95 odsto smanji mogućnost obolevanja. Jer ovakva praksa dokazano pomaže organizmu da se obrani od hladnoće i prehlada na koje se, kada se već jednom malo prehladimo, lepe i druge bakterije i virusi zbog kojih svaka, pa i najobičnija prehlada može izrasti u neku veću bolest. Onu koja se potom razvija brzinom munje kada prehlađen organizam zaključate u tople, zagrejane prostore.

I zato danas, uprkos minusima, izađite napolje. Obavezno. I ako vam bude ekstra hladno samo se setite da je to zato što niste nikada provodili ovakvu praksu već ste svoje telo uvek čuvali na toplom.

blic

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>