BalkanNovosti

Jović: Hrvatska ima sindrom zlostavljanog djeteta

0

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović miješanje Hrvatske u evropski put Srbije naziva “sindromom zlostavljanog djeteta”.

hrvatska-zastava

Kao razlog za to navodi da je i sama Hrvatska imala problem pri ulasku u EU.

“Hrvatska je imala probleme pri ulasku u EU, sada nastoji da se tako ponaša i prema drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije”, rekao je Jović u intervjuu za RTS.

Jović smatra da bi i Srbija postavljala uslove i blokirala da je u poziciji Hrvatske.

“Glavno pitanje je da li je to u interesu Hrvatske. To je kontraproduktivno za Hrvatsku, jer je vrlo vjerovatno da neće izdržati pritisak”, zaključuje Jović.

On ističe da na napetu političku situaciju u Hrvatskoj utiču dugotrajne podjele društva, kao i da nikom nije u interesu održavanje novih izbora.

“Prije svega, niko nije siguran da će dobiti većinu i da će moći da formira vladu”, naglašava Jović.

Govoreći o negodovanju dijela hrvatske javnosti povodom pokušaja revizije istorije i revitalizacije ustaških zločina, profesor ističe da je hrvatska podijeljena zemlja.

“Civilno društvo je na braniku demokratske vrijednosti. Tačno je da u socijalističkoj Jugoslaviji i u nacionalističkoj Hrvatskoj stvoreno mnogo mitova, ali se oni moraju kritički preispitati”, navodi Jović.

Napominje da je ključno na koji način se ti mitovi preispituju i ako se to radi zbog toga da bi se rehabilitovala ekstremna nacionalistička i fašistička ustaška politika to je ogroman politički problem.

 b92

Srpska estrada u panici: Nađen spisak pjevača koji se drogiraju

Previous article

Čapljina: Maturantkinja preminula na maturskoj zabavi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan