MagazinSvijet poznatihZanimljivosti

Japanski orden legendarnom Piksiju

0

Legendarnom srpskog fudbaleru i dugogodišnjem igraču i treneru japanske “Nagoje” Draganu Stojkoviću Piksiju uručeno je japansko carsko odlikovanje za 2015. godinu za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa s Japanom.

piksi-orden

Stojkoviću je Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom, u ime Vlade Japana, u Beogradu uručio ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, navodeći da je Stojković jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala, i da je heroj.

Naglašavajući da je Stojković dao izuzetan doprinos prijateljstvu japanskog i srpskog naroda, Kuroki je rekao da je Stojković odličnom i fer plej igrom dao značajan doprinos osnaživanju tima “Nagoje”, ali i popularizaciji japanske fudbalske lige.

Stojković je rekao da je, kada je čuo da će dobiti orden Japana, poželio da ga primi u Srbiji – prenijeli su beogradski mediji.

“Orden sam dobio ja, a Srbija je dobila priznanje”, rekao je Stojković, navodeći da je u životu primio mnogo priznanja, ali da počast ovog japanskog priznanja prevazilaze sva njegova dosadašnja iskustva.

On je rekao da mu je izuzetno stalo do unapređenja prijateljstva Japana i njegove otadžbine.

“Japan Srbiji može biti uzor, a Srbija za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu pojačam. Trudiću se da dokažem da sam dostojan tog velikog zadatka”, rekao je Stojković.

Orden izlazećeg sunca je japansko odlikovanje koje je 1875. ustanovio japanski car Meiđi, a dodjeljuje se pojedincima za istaknuta dostignuća u međunarodnim odnosima, promociji japanske kulture, za napredak u svojoj oblasti, razvoju i blagostanju ili očuvanju životne sredine.

Stojković je u Japan došao 1994. godine, a sedam godina je igrao u fudbalskom klubu “Nagoja”, dok je od 2008. do 2013. godine bio trener tog kluba, dok je 1995. godine izabran za najboljeg igrača, a 2010. za najboljeg trenera u Japanu.

Stojković je i bivši fudbaler “Crvene zvezde” i reprezentativac, bivši predsjednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i bivši ambasador dobre volje za učvršćivanje mira i ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, promoter sporta i turizma. agencije

Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije

Previous article

Poginuo oskarovac u avionskoj nesreći

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin